Обща туршия: традиционна рецепта в бидон

Обща туршия в бидон е класически начин за приготвяне на зимнина от разнообразни зеленчуци и може да се направи както с оцента саламура (марината), така и с бикновена саламура.

Тази уникална на вкус и хрупкава зимнина се постига благодарение на балансираното съотношение на съставките. Общата туршия се приготвя лесно и позволява използването на различни видове зеленчуци, които се запазват свежи и вкусни през целия зимен сезон.

Необходими продукти за обща туршия

Както се досещате, може да добавите зеленчуци по избор, тзи вид туршия е смесена, така че решението е във ваши ръце, но ние сме пробвали следния варина за обща зимнина.

обща туршия

  • карфиол
  • моркови
  • зелени домати
  • камби (може и чушки)
  • бамя
  • арпаджик
  • целина (корен и листа)

обща туршия в бидон

Може да прибавите различни зеленчуци според предпочитанията ви и сезонната наличност, дори краставички (корнишони, зелени чушки, зеле и др)

За оцетна саламура: на всеки 1 литър вода добавете:

  • 40 гр сол (до 60 ако обичате по-солено)
  • 60 мл оцет

оцетна саламура за обща туршия

За обикновена саламура: на всеки 1 литър вода добавете:

  • 40 гр сол

Начин на приготвяне:

Всички зеленчуци се почистват добре и се слагат общо в една тава. Морковите се добавят цели в бидона (може и да се начупят на половина по желание), карфиола се накъсва на розетки нарязват, а чушките и камбите се оставят цели, като камбите се надупчват с вилицза, тъй като имат по-дебела обвивка и саламурата ще проникне по-трудно.

В голяма тенджера смесете водата, солта и оцета (ако ще правите оцетна саламура), след което, по желание може да няколко зръбца добавите бахар и черен пипер, увити в парче плат).

Загрейте сместа, докато солта се разтвори напълно и оставете саламурата да се охлади.

Подредете зеленчуците в чист и сух бидон, като ги притискате леко, за да не остават големи въздушни джобове. Напълнете бидона до 4 пръста под гърлото му и залейте зеленчуците със саламурата, така че всички продукти да са напълно покрити.

Поставете чиста чиния и тежест или камък върху нея за да ги затиснете, или използвайте пластмасова решетка . Претакайте саламурата на всеки 1-2 дни през първите две седмици. Това ще подпомогне ферментацията и ще поодсигури правилното разперделения на саламурата(разсола) / маринатата.

обща туршия

Туршията е готова за консумация след около 2-3 седмици, когато всички зеленчуци са поели са придобили приятна хрупкавина.

Полезни съвети:

  • по възможност използвайте морска или каменна сол, а не йодирана, за да се избегнат нежелани реакции по време на ферментацията. Малко по-скъпа е но си заслужава за един път. Търсете сол без калиев йодид на етикета.
  • имзмийте бидона преди употреба, като го изплакнете с вряла вода, за да се премахнете бактерии, които могат да развалят туршията.
  • може да добавите и захар (около 50 г на литър вода), ако желаете сладко-кисел вкус на туршията.

Тази рецепта за обща туршия е подходяща за всяка трапеза и е отличен начин да се запазят пресни зеленчуци през цялата зима. Съхранявайте бидона на хладно и тъмно място, за да запазите свежестта и вкуса на туршията за по-дълго време.

По желание може да пресечете туршията след ферментация, за по-дълго запазване, но ако е достатъчно студено и със седмично претакане, би трябвало да изкара до март месец на следвашата година. Тази обща зимина се отличава от другите по своя богат вкус и разнообразие от полезни хранителни вещества.

Виж още рецепта за туршия в бидон:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име