Овнешко с прясно зеле: традиционна рецепта с богат вкус

Овнешкото месо с прясно зеле е класическо българско ястие с богата история, популярно в различни краища на България.

В миналото овнешкото е било предпочитано заради достъпността си и хранителната стойност през зимата, а зелето - заради лесното му отглеждане и витамините.

То се приготвя от векове, съчетавайки аромати и вкусове, които отразяват българските обичаи.

Опитайте тази рецептa за овнешко с прясно зеле за да се насладите на комбинацията от вкусове, като едновременно усетите духа на българската традиция.

Необходими продукти:

  • 1 кг овнешко месо (най-добре от бут или плешка)
  • 1 голяма зелка прясно зеле
  • 2 средни глави лук
  • 3 моркова
  • 3 скилидки чесън
  • 4 супени лъжици олио или зехтин
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 1 чаена лъжица червен пипер
  • дафинов лист
  • прясна мащерка или копър за завършек
  • сол и черен пипер на вкус

Рецепта за овнешко с прясно зеле

Нарежете овнешкото месо на порционни парчета. В голям дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и запържете месото до златисто от всички страни. След като месото прихване златиста коричка, извадете го и го оставете настрана.

В същия тиган добавете нарязания лук и чесън. Задушете ги до омекване, след което прибавете към него нарязаните на кръгчета моркови. Гответе няколко минути, докато зеленчуците леко омекнат.

Нарежете прясното зеле на едри парчета и добавете към зеленчуците. Гответе, като разбърквате периодично, докато зелето започне да омеква и намалява обема си.

Върнете месото обратно в тенджерата и прибавете към него доматеното пюре и червения пипер. Разбъркайте добре, за да се съчетаят всички съставки. Добавете около 500 мл топла вода, лавровия лист и подправете със сол и черен пипер на вкус.

За тази рецепта за овнешко месо с прясно зеле, най-добре би било ястието да къкри на слаб огън около 1,5 – 2 часа или докато месото стане напълно крехко, а зелето се сготви добре и поеме всички аромати.

Преди сервиране добавете свежи листа мащерка или копър за допълнителен аромат. Сервирайте най-добре ястието топло, придружено с пресен хляб или гарнитура по избор.

Съвети за приготвяне

за по-богат вкус можете да добавите няколко зърна черен пипер и малко люта чушка, ако харесвате пикантни ястия;

тази рецепта за овнешко месо с прясно зеле може да бъде заменено и с агнешко, ако предпочитате по-нежен вкус;

ястието става още по-вкусно, ако се остави да престои няколко часа след готвене, за да се смесят добре всички аромати.

Овнешко с прясно зеле е ястие, което създава невероятно вкусова комбинация, която ще зарадва цялото семейство. Насладете се на това традиционно ястие и споделете момента и емоцията с близките си.

снимка: Adobe

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано