Може би когато чуете олимпийски кюфтета, си представяте, големи кюфтета от свинско или телешко месо. Е тук ще ви разочароваме, това са изцяло зеленчукови кюфтета, но са наистина олимпийски със своя полезен витаминозен състав. И ако не сте опитвали това постно ястие, то си заслужава да пробвате тази рецепта за зеленчукови олимпийски кюфтенца.
Рецепта за олимпийски кюфтета
Необходими продукти
- 400 гр картофи;
- 100 гр лук (1 голяма глава);
- 200 гр. моркови;
- 200 гр корен от целина;
- 120 мл олио;
- 50 гр ориз;
- 4 яйца;
- 50 гр брашно;
- 160 мл прясно мляко;
- 30 гр магданоз;
- черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне
Картофите, морковите и целината се почистват, нарязват се на дребни кубчета и се изпържват. Половината от брашното се запържва с част от мазнината, разрежда се с млякото и се сварява до гъст сос.
Отделно оризът се залива с вода 3 пъти повече от неговия обем, и се задушава във фурна, докато поеме напълно водата. Половината от яйцата се сваряват и се нарязват на кубчета.
Лукът се настъргва и така приготвени, всички продукти се смесват, поръсват се със солта, черния пипер, ситно нарязания магданоз и се разбъркват добре.
От тази смес се правят кюфтета, панират се в брашно и разбити яйца и се пържат до зачервяване.
Гарнират се с резен от лимон по желания.
Да ви е сладко!
Виж още: