Оригинална имамбаялдъ по стара турска рецепта

Постно ястие като имамбаялдъ е изключително характерно за кухнята в балканските държави, но най-типично е за турската кухня. Въпреки това, тази вкусна манджа се прави много често в България, пълна с витамини и незаменими хранителни вещества, но не на по-следно място, чудесна на вкус.

С наближаването на сезона пролет 2024, едва ли има по-подходящо зеленчуково ястие, което да изпечем на фурна от имамбаялдъ. Съчетавайки в себе си зеленчуци, като патладжани, чесън, моркови, лук и други зелени подправки, като магданоз и целина, тази рецепта ще ни зареди след изтощителните зимни месеци с достатъчно полезни вещества.

Оригинална турска рецепта за имамбаялдъ

Ако името на това ястие ви стряска малко, то не бива да си мислите, че е трудно за приготвяне. На практика то представлява пълнени патладжани със зеленчуци, изпечени на фурна. Но когато са приготвени с правилната техника, резултата е наистина ще задоволи сетивата ви.

Може би се чудите какво означава самото име на ястието, е за ваша изненада, то няма нищо общо с кухнята, а по-скоро е следствие от опитването на тази чудно вкусна печена порция зеленчуци, когато Имамът (висшия духовен сановник) припаднал, след като я опитал. В директен превод, означава „имамът припадна“. 🙂

Ето и необходимите продукти, които да заредят организма ви с ценни витамини и микроелементи. Разписаните продукти са за 4-ри порции, но вие може да ги увеличите или намалите пропорционално.

Необходими продукти

Оригинална имамбаялдъ по стара турска рецепта
вариации на ястието
  • 4 големи патладжана;
  • 80 мл олио;
  • 20 гр сухар (стрит);
  • 20 гр доматено пюре;
  • 12 скилидки чесън;
  • 80 гр. кервиз;
  • 150 гр. моркови;
  • 200 гр. лук;
  • 100 гр. чушка;
  • 200 гр. домати;
  • черен пипер и сол на вкус;
  • магданоз.

Пържоли Портфейл – нов прочит на една стара рецепта

Как се прави турска имамбаялдъ

Оригинална имамбаялдъ по стара турска рецепта
в превод „Имамът припадна“

Техниката на приготвяне на имамбаялдъ не е сложна, просто трябва да следвате една по една описаните стъпки.

Първо измивате добре патладжаните, премахвате дръжките и след това от едната им страна през един пръст разстояние по дължина обелвате ленти с ширина около 1 см. Там където не е обелено (отново само от едната страна)  правите дълбоки разрези, така че в последствие да ги напълните с плънката, която ще приготвите по-късно.

Накисвате патладжаните в подсолена вода за около 30 минути за да премахнете горчивината, а след това леко ги  осолявате запържвате.

В същия тиган в който сте запържили патладжаните, добавяте ако е нужно малко олио и запържвате корковите, нарязаните на дребно чушки, кервизът, лукът, чесънът с част от доматите нарязани на кубчета и част от магданоза.

Запържвате всичко това докато омекне и стане хубава плънка за имамбялдъ с която да напълните патладжаните.

След като сте сложили плънката в прорезите на патладжаните, ги нареждате в подходяща тава за печене, като на всеки един редите кръгчета домати отгоре, поръсвате със малко захар и предварително натрошения сухар и слагате във фурната. Може да налеете 150мл вода в тавата, тъй като топлината ще отнеме значителна част от сочността на имамбаялдъ ястието.

Печете на 200 градуса до готовност на ястието. Когато е готово и изпечено, гарнирате  с магданоз и поднасяте.

Капама – експлозия от вкусове

Успех с рецептата!

На ваше разположение сме подготвили и други постни рецепти, които са подходящи за наближаващите великденски пости.

Картофи по френски

Тиквички по градинарски

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано