Тиквеникът е едно от най-обичаните и характерни български печива, особено в есенно-зимния сезон и по празниците. Комбинацията от нежни кори, мек пълнеж от тиква, орехи, захар и канела е просто уникална.
В по-долните редове ще ви представим оригинална рецепта за тиквеник с готови кори, който по нищо не отстъпва на този с тъчно точени.
Необходими продукти за 1 тава с диаметър около 35 см.
- 1 пакет готови кори
- 800 гр. настъргана тиква (цигулка или бяла зимна тиква);
- 150 гр. захар (бяла или кафява);
- 120 гр. смлени или едро натрошени орехи;
- 1 ч.л. канела;
- 3-4 с.л. олио или масло
- 1 ванилия
Допълнително:
- олио или масло за намазване на корите;
- пудра захар за поръсване след изпичане.
Виж още: Тиквена баница – тиквеник с орехи
Тиквена баница – тиквеник с орехи, тиква цигулка и готови кори
Приготвяне на тиквеник по оригинална рецепта
Тиквата се обелва и настъргва на едро ренде. В дълбок тиган или тенджера се загрява олиото (или маслото), след което се добавя тиквата.
Задушава се около 10-12 минути, като се разбърква периодично, докато омекне и пусне аромат. След това се добавят захарта, канелата и ванилията.
Задушаването продължава още 5 минути, докато сместа леко се карамелизира. Накрая се добавят орехите и всичко се разбърква хубаво, след което се оставя да изстине.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса. След това в намаслена тава започва сглобяването на самият тиквеник.
Всяка кора се поръсва с малко олио, след което се слага на нея част от тиквената плънка на тънък равномерен слой.
Кората се навива на руло и се подрежда в тавата в кръг или в редове, в зависимост опредпочитанията. По желание може да се поръсва с допълнително малко захар между рулата за по-златиста коричка.
След като всички кори са навити и подредени, оформения тиквеник се намазва с масло отгоре и се поставя да се пече в предварително загрятата фурна.
Печенето трябва да трае около 35-45 минути, или до придобиване на златисто-кафява коричка и характерен карамелен аромат. По време на печене е добре да не се отваря фурната твърде често, за да може да се получи равномерно изпичане.
След изваждане от фурната, готовият тиквеник се оставя да изстине напълно, след което се поръсва обилно с пудра захар.
Съвети и вариации
- в някои региони се добавят стафиди или нарязани сушени кайсии към плънката за допълнителна сладост;
- за още по-ароматен вкус може да се използва карамелизирана захар или да се добави малко ром;
- във постния си вариант, вместо масло, може да се използва само олио.
- готовите кори трябва да са тънки и пресни. Ако са сухи, леко се навлажняват с вода и олио.
Тази оригинална рецепта за тиквеник е запазила в себе си духа на традицията и домашната кухня. Изисква време, търпение и внимание, но крайният резултат е повече от възнаграждаващ. Всяка хапка носи топлина, сладост и наслада, а ароматът ѝ е в състояние да върне в миналото и да създаде нови, трайни спомени.
Виж още:
