НачалоЗдравеОтровни ли са покълналите,...

Отровни ли са покълналите, напъпилите или зелените картофи?

Картофите са наистина уникален продукт. Можете да ги пържите, печете, варите, готвите, да правите картофено пюре, супа и какво ли още не… Като цяло начините за приготвянето им са многобройни. Но здравословни ли са картофите изобщо и колко често е добре да се консумират и възможно ли е да е натровим с тях, ще разберем в следващите редове.

Ползи от картофите

Добрата новина е, че суровите картофи съдържат полезни  хранителни вещества. Те съдържат:

  • витамини С и група В;
  • фолиева киселина;
  • калий;
  • хром;
  • магнезий;
  • фосфор;
  • желязо;
  • цинк.

Всички тези вещества са по-концентрирани в малки и средни по размер картофи

Картофите са отлични за диета при хората, занимаващи се с физическа активност. Неслучайно те са първия заместител на хляба. Питателни са и бързо ни засищат, тъй като почти една четвърт от тях са въглехидрати. Затова може да се включат в диетата на хора, които изразходват много енергия, като спортисти и атлети.

Също така, картофите са богати на микроелементи: витамин С в големи количества, калий и антиоксиданта глутатион. Този въглехидрат съдържа нишесте и е добър източник на енергия.

Кога картофите могат да са опасни за хората

Картофите могат да бъдат опасни, ако се съхраняват дълго време. След дълго съхранение в кожата на покълналите картофи се натрупва вредно вещество, наречено  соланин.

Затова картофите, които са презимували в мазето или на балкона, трябва да бъдат внимателно обработени, прекахвайте кората заедно с част от грудката.

Консумацията на картофи, съдържащи соланин, може да доведе до гадене, диария, главоболие и болки в корема.

Отровни ли са покълналите, напъпилите или зелените картофи

Истината е, че картофените пъпки съдържат отровни съединения. Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, USDA, съединения, наречени гликоалкалоиди, се произвеждат във всички части на картофеното растение, включително листата, корените, грудките и кълновете.

Гликоалкалоидите се считат за токсични и консумацията на това съединение може да има токсични ефекти върху нервната система и тялото. Понякога картофите могат също да станат зелени поради концентрация на гликоалкалоиди в тази част на корена. Зелената част също не е безопасна за консумация и трябва да се премахне. Ако консумирате гликоалкалоиди големи количества, може да изпитате проблеми като гадене и повръщане.

Въпреки това, докато покълналите пъпки и зелените части на картофа съдържат гликоалкалоиди в неприемливи нива за консумация, това не прави целия картоф негоден за консумация. Според изследвания, все още можете да консумирате картофи, ако премахнете пъпките и зелените части на картофа.

Въпреки това, някои експерти предполагат, че набръчканите картофи или тези, които са омекнали, не трябва да се консумират. В картофите, които са станали по-меки, нишестето може да се е превърнало в захар, което не е нездравословно за консумация.

Как да предпазите картофите си от поникване?

Има начин да предпазите картофите от покълване и напъпване и да ги запазите безопасни за консумация за по-дълго време. Светлината, топлината или механичното нараняване стимулират синтеза на гликоалкалоиди и затова, за да предпазите картофите си от пъпки, трябва да ги съхранявате на тъмно място.

Светлината също така ускорява образуването на хлорофил, който, макар и безвреден, може да накара картофите да позеленеят, което е индикация за наличие на токсини в тази част на картофа и следователно трябва да се избягва. Купувайте само толкова картофи, които смятате, че ще бъдат изразходвани, и ги съхранявайте на сухо и тъмно място.

снимка: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...