Макар и да са в пряка конкуренция със сиропираните охлювчета (сладкия им братовчед), тези солени охлювчета са достоен претендент за перфектната закуска или следобедно угощение.
Необходими продукти за охлювчета със сирене
Тази рецепта изисква прости и достъпни съставки, които вероятно вече имате в кухнята си:
За тестото:
- 500 гр. брашно
- 1 пакетче суха мая (7 гр.) или 20 гр. прясна мая
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 250 мл. топло прясно мляко
- 50 мл. олио
- 1 яйце
За пълнежа:
- 100 гр разтопено масло
- 100 гр сирене
- 4-5 скилидки чесън, ситно нарязани или пресовани
- 2 с.л. ситно нарязан магданоз
За намазване:
- 1 жълтък
- 1 с.л. прясно мляко
Как се правят охлювчета
В купа смесете маята с топлото мляко, захарта и 2 с.л. брашно. Оставете сместа да шупне за около 10-15 минути.
През това време пресейте брашното в голяма купа и направете кладенче в средата. Добавете солта, яйцето, олиото и шупналата мая и замесете меко тесто, което не лепне по ръцете. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
Оставете тестото да втаса на топло място за около 1 час, докато удвои обема си, а през това време разтопете маслото и добавете към него пресования чесън и ситно нарязания магданоз. Вземете бучка сирене и настържете около 100 гр към сместа, като разбъркайте всичко това много добре.
Върху леко набрашнена повърхност разточете втасалото тесто на правоъгълник с дебелина около 0,5 см. Намажете равномерно повърхността на тестото със сместа от сирене и чесновото масло и навийте тестото на стегнато руло. С остър нож нарежете рулото на филийки с дебелина около 2 см.
Подредете готовите охлювчета със сирене върху тава, покрита с хартия за печене, като оставите разстояние между тях. Разбийте жълтъка с прясното мляко и намажете всяко охлювче за златист цвят след изпичане. Ако обичате магданоз, го нарежете на ситно и поръсете отгоре.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути или докато станат златисти и пухкави.
Полезни съвети
Можете да добавите настърган кашкавал или сирене към пълнежа за по-богат вкус.
Розмарин, мащерка или босилек могат да бъдат чудесно допълнение към чесновото масло.
Охлювчета са най-вкусни, когато са топли. Можете да ги сервирате като предястие, закуска или гарнитура към основно ястие.
Тестените охлювчета със сирене са чудесен пример за това как от обикновени съставки може да се създаде нещо изключително вкусно и ароматно. Те съчетават мекотата на домашно приготвеното тесто с наситения аромат на чесън и масло, което ги прави любими на всички поколения.
Без значение дали ги приготвяте за семейна вечеря, за гости или за специален повод, тези „охлювчета“ гарантирано ще внесат уют и наслада на вашата трапеза.
Виж още: