Едва ли има някой който да не обича палачинки, а ако още не сте опитвали да направите някои от тези рецепти за палачинки с кисело мляко, то се изгубили много. За разлика от класическите палачинки, които се приготвят с прясно, тези с кисело мляко ставах малко по еластични и по-пухкави. Съвсем не са за пренебрегване, даже напротив. Веднъж като ги приготвите, ще се чудите защо досега не сте ги правили така.
Днес ще ви представим три рецепти за палачинки с кисело мляко, които са една от най-често приготвяните закуски в домашни условия.
Палачинки с кисело мляко
Тази рецепта е подобна на класическите палачинки, с тази разлика че вместо кисело се използва прясно мляко и има добавена сода за хляб.
Необходими продукти
- 400 гр кисело мляко;
- 4 яйца;
- 1 ч.ч. сода бикарбонат;
- 2 ч.ч. брашно;
- 1 с.л. захар (равна);
- щипка сол;
- масло;
- 200 мл вода.
Как да ги приготвите
Първо разбира се приготвя сместа за палачинките с кисело мляко. За целта, чуквате яйцата и ги разбивате добре. Разбърквате добре кофичката кисело мляко и добавяте содата за хляб и разбърквате още няколко пъти за да се смеси напълно.
Добавяте 200 мл вода към разбитите яйца и изсипвате млякото със содата към тази смес. Прибавяте и предварително пресятото брашно и бъркате до получаването на плътна но все още течаща смес.
Загрявате добре тиган с незалепващо покритие (тефлонов), намазвате с бучка масло и слагате черпак от сместа, така че да покрие тигана с с тънък слой. От тук нататък знаете… след като се опече от едната страна, обръщате палачинката и печете до готовност и другата.
Така приготвени, палачинките с кисело мляко и сода за хляб са еднакво подходящи за гарниране както със сладка, така и със настъргано сирене, кашкавал и др. солени продукти.
Палачинки с кисело мляко и газирана вода
Така приготвени тези палачинки с кисело мляко и газирана вода стават много пухкави и меки. Лесно и бързо се приготвят и на практика, няма какво да сбъркате с тази рецепта, стига да не ги прегорите.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно;
- 2 яйца;
- 1 ч.ч. газирана вода;
- половин кофичка кисело мляко;
- щипка захар;
- щипка сол;
- масло за намазване на тиган.
Начин на приготвяне
Първо чупвате двете яйца, разбивате ги добре и към тях добавяте киселото мляко, заедно с газираната вода. Прибавяте и щипка сол и щипка захар. Започвате да бъркате всичко това, като постепенно добавяте брашното, отново при непрекъснато бъркане, докато се получи хомогенна смес за палачинки, която да се точи.
В подходящ тефлонов тиган намазан с бучка масло изсипвате един черпак от сместа и когато се запече от едната страна добре, обръщате палачинката.
Палачинки с кисело мляко и бакпулвер
Тази рецепта е почти досущ като първата, с тази разлика, че вместо сода бикарбонат, слагате бакпулвер. Както знаете бакпулвера е най-популярния продукт набухвател, който се използва в кулинарията. Приготвени с бакпулвер, палачинките стават една идея може би по-пухкави, но трябва добре да до разбиете с киселото мляко, така че да се абсорбира напълно.
Да ви е сладко!
Вижте и другите ни предложения за палачинки:
Любопитни факти за палачинките
- Ето някои забавни факти за палачинките 🙂
- Палачинките съществуват от векове и са били популярна храна в Европа и Америка през 1800 г.
- Има много различни начини за приготвяне на палачинки – от сладки до солени, зеленчукови и дори палачинки от семена – има за всеки по нещо.
- Палачинките са чудесна храна за закуска, защото засищат и осигуряват енергия за предстоящия ден.
- Палачинките могат да бъдат направени с всякакви съставки, включително плодове, зеленчуци, ядки и семена.
- Топингите за палачинки са безкрайни, може да пробвате със сладка, сиропи, шоколадов мус или солени варианти с бекон, сирена или шунка.
- Можете дори да превърнете палачинките в десерт, като добавите бита сметана и горски плодове
- Римските палачинки за първи път са били споменавани като Alita Dolcia (което означава „друго сладко“ на латински) и са създадени през 1-ви век сл. Хр.
- Палачинките често се споменават в творчеството на Шекспир.
- Кленовият сироп, който обикновено се сервира като топинг за палачинки, първоначално е бил сладка напитка, открита от индианците Алгонкин.
- Брашното за палачинки на леля Джемима е първата произведена готова храна. Създаден е в Сейнт Джоузеф, Мисури, през 1889 г.
- Най-голямата палачинка в света е с размери 3000 кг и почти 15 метра в диаметър.
- Рекордът за най-много обърнати палачинки за две минути е 349.
Супер лесни, уникално пухкави и вкусни. А мислех ме само с прясно мляко стават. Благодаря