Памук погачата, известна още като „питка на конци“, е традиционна и често приготвяна красива пита, която при разкъсване се дели като „на конци“, а с думата памук подчертаваме нежността и пухкавостта на този хляб във завършен вид. Днес ще ви представим още една изпитана и сполучлива рецепта на тази питка с продукти, които най-вероятно вече разполагате.
За приготвянето на памук погача са необходими следните основни съставки:
Брашно: Тук използваме бяло пшенично брашно тип 450, което придава на хляба фината му текстура.
Мая: Маята е от съществено значение за втасването и пухкавостта на погачата, затова се снабдете с качествено блокче жива мая.
Меко масло: Важен компонент при намазването на корите. Именно с маслото се получава деленето на питката на пластове конци след опичане.
Останалите продукти са мляко, яйца, мазнина, захар, сол и много любов в приготвянето на погачата.
Рецепта за памук погача
Необходими продукти
- 250- 300 мл прясно мляко
- 3 с.л. кисело мляко
- около 500 гр. пресято бяло пшенично брашно тип 450
- 1 цяло яйце
- 150 мл. олио
- 1 супени лъжици захар
- 1 ч.л. сол
- 30 гр жива мая (или 1 пакетче суха)
- 2 жълтъка за намазване на памук погачата (преди печене)
- меко масло за намазване на корите
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете топлото прясно мляко, добавете захарта и маята и разбъркайте добре. Оставете сместа за около 10 минути, докато сместа започне да образува пяна на повърхността.
После добавете яйцето, олиото и солта. Постепенно добавяйте пресятото брашно, като разбърквате с дървена лъжица или миксер с приставка за тесто, докато се образува меко и еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, за да постигнете желаната консистенция.
Покрийте купата с тестото с кърпа или стреч фолио и оставете на топло място за около 1-1.5 часа, докато удвои обема си.
След втасването прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разделете на 16 равни части. Всяка част разточете на кръг, приблизително 15 см. диаметър. Всеки кръг разрежете до половината, намажете с меко масло и в посока на часовниковата стрелка навийте, като плътна фуния. Така повторете с всички разточени кори. Подредете във формата за печене ( тук сме използвали такава, с диаметър около 28 см), като преди това сложете хартия за печене.
Покрийте тавата с кърпа и оставете погачата да втаса за още 30-40 минути, докато увеличи обема си.
Преди печене намажете повърхността на погачата с разбитите жълтъци, за да получите златиста коричка. По желание можете да поръсите със сусам или маково семе. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40-45 минути, докато погачата придобие златист цвят и при почукване по кората звучи кухо.
Сервиране на памук погача
След като извадите погачата от фурната, я оставете за около 10-15 минути да се охлади леко в тавата, покрита с кърпа. Това ще спомогне за запазването на мекотата на кората. След това внимателно я извадете от тавата и я поставете върху решетка.
Памук погачата може да се сервира топла или студена. Тя е идеална както за закуска, така и като допълнение към обяд или вечеря. Сервирайте я с масло, сирене, мед или сладко, по ваш вкус и предпочитания.
Съвети за перфектната памук погача
- Важно е течностите да са топли, но не горещи (около 35-40 градуса), за да активират маята правилно.
- Замесването на тестото е ключът към успеха. Тестото трябва да бъде меко, еластично и да не лепне по ръцете.
- Не бързайте с втасването. Осигурете достатъчно време тестото да удвои обема си, тъй като това гарантира пухкава текстура.
- Уверете се, че фурната е предварително загрята, за да избегнете неравномерно изпичане.
- Ако искате кората на погачата да остане мека, след изпичане покрийте погачата с чиста кърпа.
Сполучливата памук погача е класически пример за красив официален хляб, който присъства на сватби, кръщенета, юбилеи, при изписване на бебе, посрещане на скъпи гости и много други поводи. Изпробвайте тази рецепта и със сигурност ще останете доволни от резултата.
Виж още: Коледна питка