РецептиТестени изделия

Памук погача

Рецепта за памук погача. Под това име, често се крие една красива домашно приготвена питка, предимно за празник или друг специален повод, като кръщене, сватба, раждане на бебе и т.н.

Приготвянето на такъв тип погача не би представлявало затруднение за опитните и дългогодишни домакини, така че те, както и професионалистите в кулинарията може да пропуснат статията. Но за читателите, които тепърва се захващат с това, или за тези, които искат да опитат по-различен начин или рецепта за домашно приготвена питка, бихме искали да представим още един вариант за празнична памук погача.

Памук погача

Без значение дали е приготвена за празник или не, този тип погача получава специално внимание и заема централно място на трапезата, поради своя красив завършек, уникален вкус и изключително пухкава текстура. Вкуса на тази памук погача е превъзходен, а при разчупване се дели на конци – истинска наслада, както за очите, така и за устата.

Продукти и съставки

памук погача

  • 700 гр. бяло брашно тип 450;
  • 300 мл. прясно мляко;
  • 3 яйца;
  • 2 жълтъка (за намазване);
  • 100 мл. растителна мазнина;
  • 120 гр. меко масло  (за намазване между корите).
  • 25 гр. прясна (1/2 кубче жива мая);
  • 3 ч.л. захар;
  • 1 ч.л. сол;
  • мак и сусам за поръсване.

Как се прави Памук Погача

памук погача

Затопляте в подходящ съд млякото до такава степен, че на допир с пръст да е леко топло, но не и горещо. Към него добавяте захарта, 2-3 супени лъжици от брашното (предварително пресято) и маята. Забърквате всичко това до хомогенна смес и покривате с кърпа за 10-15 минутки.

В същата купа слагате постепенно толкова брашно, колкото да замесите меко тесто. След това към нея прибавете солта, олиото яйцата и разбъркайте. Прибавяйте постепенно останалото брашно или толкова, колкото прясното мляко може да поеме и замесвате меко тесто.

Намазвате купа с олио, прехвърляте в нея замесеното тесто и го покривате добре, за да може да втаса. Това ще се случи за около час на стайна температура. След като е удвоило обема си, отново го премесвате и разделяте на четири части.

вкусна памук погача

Всяка от тях трябва да разточите на кора, дебела средно 5мм. Намазвате добре с омекнало масло  (не разтопено), слагате другата разточена кора отгоре и отново намазвате. Добавяте по същия начин и останалите две кори, като последната не мажете с масло. Тя ще се явява горния слой на розичките, които ще се намажат с жълтъците.

памук погача

Така наредените кори една върху друга, разточвате съвсем леко, след което нарязвате на триъгълници, които навивате на розички, като започнете от основата. Така готовите розички, подреждате в тава по оформление, каквото ви харесва най-много (тип слънце е по-често правения вариант).

Покрийте отново с кухненска кърпа и оставете да се надигне още малко (20-30 минути). Следва да намажете добре със силиконова четка жълтъка, върху вашата вече подредена памук погача и да изпечете в предварително загрята фурна на 180 грасуса за около 40 минути.

памук погача

Да ви е сладко!

Разгледайте още рецепти за домашно приготвени тестени изделия, като:

Домашни кренвиршки и

Домашен хляб

Здравно предложение: Каква е подходящата диета при подагра?

Любопитно: Кои животни спят зимен сън?

Предложение за десерт: Баклава с шам фъстък и канела

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО