Памук погача

Рецепта за памук погача. Под това име, често се крие една красива домашно приготвена питка, предимно за празник или друг специален повод, като кръщене, сватба, раждане на бебе и т.н.

Приготвянето на такъв тип погача не би представлявало затруднение за опитните и дългогодишни домакини, така че те, както и професионалистите в кулинарията може да пропуснат статията. Но за читателите, които тепърва се захващат с това, или за тези, които искат да опитат по-различен начин или рецепта за домашно приготвена питка, бихме искали да представим още един вариант за празнична памук погача.

Памук погача

Без значение дали е приготвена за празник или не, този тип погача получава специално внимание и заема централно място на трапезата, поради своя красив завършек, уникален вкус и изключително пухкава текстура. Вкуса на тази памук погача е превъзходен, а при разчупване се дели на конци – истинска наслада, както за очите, така и за устата.

Продукти и съставки

памук погача

  • 700 гр. бяло брашно тип 450;
  • 300 мл. прясно мляко;
  • 3 яйца;
  • 2 жълтъка (за намазване);
  • 100 мл. растителна мазнина;
  • 120 гр. меко масло  (за намазване между корите).
  • 25 гр. прясна (1/2 кубче жива мая);
  • 3 ч.л. захар;
  • 1 ч.л. сол;
  • мак и сусам за поръсване.

Как се прави Памук Погача

памук погача

Затопляте в подходящ съд млякото до такава степен, че на допир с пръст да е леко топло, но не и горещо. Към него добавяте захарта, 2-3 супени лъжици от брашното (предварително пресято) и маята. Забърквате всичко това до хомогенна смес и покривате с кърпа за 10-15 минутки.

В същата купа слагате постепенно толкова брашно, колкото да замесите меко тесто. След това към нея прибавете солта, олиото яйцата и разбъркайте. Прибавяйте постепенно останалото брашно или толкова, колкото прясното мляко може да поеме и замесвате меко тесто.

Намазвате купа с олио, прехвърляте в нея замесеното тесто и го покривате добре, за да може да втаса. Това ще се случи за около час на стайна температура. След като е удвоило обема си, отново го премесвате и разделяте на четири части.

вкусна памук погача

Всяка от тях трябва да разточите на кора, дебела средно 5мм. Намазвате добре с омекнало масло  (не разтопено), слагате другата разточена кора отгоре и отново намазвате. Добавяте по същия начин и останалите две кори, като последната не мажете с масло. Тя ще се явява горния слой на розичките, които ще се намажат с жълтъците.

памук погача

Така наредените кори една върху друга, разточвате съвсем леко, след което нарязвате на триъгълници, които навивате на розички, като започнете от основата. Така готовите розички, подреждате в тава по оформление, каквото ви харесва най-много (тип слънце е по-често правения вариант).

Покрийте отново с кухненска кърпа и оставете да се надигне още малко (20-30 минути). Следва да намажете добре със силиконова четка жълтъка, върху вашата вече подредена памук погача и да изпечете в предварително загрята фурна на 180 грасуса за около 40 минути.

памук погача

Да ви е сладко!

Разгледайте още рецепти за домашно приготвени тестени изделия, като:

Домашни кренвиршки и

Домашен хляб

Здравно предложение: Каква е подходящата диета при подагра?

Любопитно: Кои животни спят зимен сън?

Предложение за десерт: Баклава с шам фъстък и канела

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Класически бял сос – 5 варианта за универсален сос за чушки, кюфтета и др.

Класическия бял сос е най-често комбинация от масло, брашно и мляко, които смесени заедно с различни подправки образуват кремообразна текстура, подходяща за най-различни ястия....