Рецепта за памук погача. Под това име, често се крие една красива домашно приготвена питка, предимно за празник или друг специален повод, като кръщене, сватба, раждане на бебе и т.н.
Приготвянето на такъв тип погача не би представлявало затруднение за опитните и дългогодишни домакини, така че те, както и професионалистите в кулинарията може да пропуснат статията. Но за читателите, които тепърва се захващат с това, или за тези, които искат да опитат по-различен начин или рецепта за домашно приготвена питка, бихме искали да представим още един вариант за празнична памук погача.
Памук погача
Без значение дали е приготвена за празник или не, този тип погача получава специално внимание и заема централно място на трапезата, поради своя красив завършек, уникален вкус и изключително пухкава текстура. Вкуса на тази памук погача е превъзходен, а при разчупване се дели на конци – истинска наслада, както за очите, така и за устата.
Продукти и съставки
- 700 гр. бяло брашно тип 450;
- 300 мл. прясно мляко;
- 3 яйца;
- 2 жълтъка (за намазване);
- 100 мл. растителна мазнина;
- 120 гр. меко масло (за намазване между корите).
- 25 гр. прясна (1/2 кубче жива мая);
- 3 ч.л. захар;
- 1 ч.л. сол;
- мак и сусам за поръсване.
Как се прави Памук Погача
Затопляте в подходящ съд млякото до такава степен, че на допир с пръст да е леко топло, но не и горещо. Към него добавяте захарта, 2-3 супени лъжици от брашното (предварително пресято) и маята. Забърквате всичко това до хомогенна смес и покривате с кърпа за 10-15 минутки.
В същата купа слагате постепенно толкова брашно, колкото да замесите меко тесто. След това към нея прибавете солта, олиото яйцата и разбъркайте. Прибавяйте постепенно останалото брашно или толкова, колкото прясното мляко може да поеме и замесвате меко тесто.
Намазвате купа с олио, прехвърляте в нея замесеното тесто и го покривате добре, за да може да втаса. Това ще се случи за около час на стайна температура. След като е удвоило обема си, отново го премесвате и разделяте на четири части.
Всяка от тях трябва да разточите на кора, дебела средно 5мм. Намазвате добре с омекнало масло (не разтопено), слагате другата разточена кора отгоре и отново намазвате. Добавяте по същия начин и останалите две кори, като последната не мажете с масло. Тя ще се явява горния слой на розичките, които ще се намажат с жълтъците.
Така наредените кори една върху друга, разточвате съвсем леко, след което нарязвате на триъгълници, които навивате на розички, като започнете от основата. Така готовите розички, подреждате в тава по оформление, каквото ви харесва най-много (тип слънце е по-често правения вариант).
Покрийте отново с кухненска кърпа и оставете да се надигне още малко (20-30 минути). Следва да намажете добре със силиконова четка жълтъка, върху вашата вече подредена памук погача и да изпечете в предварително загрята фурна на 180 грасуса за около 40 минути.
Да ви е сладко!
Разгледайте още рецепти за домашно приготвени тестени изделия, като:
Здравно предложение: Каква е подходящата диета при подагра?
Любопитно: Кои животни спят зимен сън?
Предложение за десерт: Баклава с шам фъстък и канела