Ястия с месоПилешко месо

Панирани пилешки хапки с яйце и брашно

Панираните пилешки хапки са едно от онези вкусотии, които винаги радват с хрупкавата си коричка и сочно месце.

Чудесни са за обяд или вечеря и се правят лесно с основни продукти за панировката, като яйце, брашно и няколко подправки за овкусяване.

Ето и една бърза и лесна рецепта, с която дори и децата ще се справят.

Необходими продукти за панирани пилешки хапки с яйце и брашно (за около 4 порции)

  • 500 г пилешко филе;
  • 2 яйца;
  • 6 с.л. брашно;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • 1 ч.л. чесън на прах;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1/2 ч.л. черен пипер;
  • олио за пържене.

Виж още: Пилешки крилца на фурна

Приготвяне на панирани пилешки хапки с яйце и брашно

Първо почистете пилешкото филе от жили и излишна мазнина, след което го нарежете на еднакви по големина хапки, приблизително около 3-4 см. Това е важно, за да може да се изпържат равномерно пилешките хапки и да не останат сурови отвътре.

Подсушете месото с кухненска хартия, за да се избегне излишната влага, която може да попречи на образуването на хрупкавата коричка.

След това в дълбока купа разбийте яйцата с щипка сол до получаване на хомогенна смес. В отделен съд също така смесете брашното с червения пипер, чесъна на прах, солта и черния пипер, като разбъркате добре, за да се разпределят равномерно подправките.

Брашното играе ключова роля, не само за панировката, но и за подсилването на вкуса чрез подправките.

След това вземете всяка хапка и я потопете първо в брашното, като се уверите, че е покрита отвсякъде. После я потопете в разбитото яйце и отново я оваляйте в брашнената смес. Тази двойна панировка ще придаде изключителна хрупкавост при пържене.

Загрейте достатъчно количество олио в дълбок тиган, като мазнината трябва да покрива поне половината от височината на хапките. Когато олиото е достатъчно сгорещено, започнете да пържите пилешките хапки в него.

Подреждайте ги внимателно, без да препълвате тигана, за да не падне температурата на олиото. Пържете до златисто-кафява коричка от всички страни, като обръщате с щипка или вилица.

Когато вашите панирани пилешки хапки са готови, ги извадете и поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнината от тях. Накрая ги сервирайте още докато са топли и хрупкави, заедно със чеснов сос или друг по избор, а може и да добавите свежа салата.

Кратки съвети:

  • За по-здравословен вариант можете да изпечете хапките във фурна на 200 градуса за около 20 минути;
  • Комбинирайте с млечен или чеснов сос, ако желаете да подчертаете вкуса на месото и панирания слой.

Тези панирани пилешки хапки с яйце и брашно са бързо и вкусно решение за всяко хранене. Както ще се уверите, те се приготвят лесно и с минимални усилия, без това да се отразява на крайния резултат, а той определено може да се нарече – вкусен.

Виж още: Пилешки джоб с топено сирене

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО