До скоро, карфиола беше може би малко омаловажаван зеленчук, освен за приготвяне на туршии. Но последните години се приготвя значително по-често и много заведения за хранене включиха в менюто си панирано цветно зеле като предястие.
И има защо, когато панирате карфиол с яйца, прясно мляко и брашно, получавате изключително вкусно предястие, което може да се консумира целогодишно. А сега, през зимата, със сигурност ще намерите пресен карфиол от последната есенна реколта.
Рецепта за панирано цветно зеле
Затова и днес рецептата днес ще бъде именно панирано цветно зеле, или както повечето го наричат, паниран карфиол.
Необходими продукти
- 1,3 кг. цветно зеле;
- 25 гр. масло;
- 100 мл. олио;
- 60 гр. брашно;
- 50 мл. прясно мляко;
- 2 бр. яйца;
- 250 гр. кисело мляко;
- 10 гр. сол;
- 25 гр. магданоз.
Начин на приготвяне
Изчистеното и измито цветно зеле се накъсва на розички и се сварява до омекване в подсолена вода. Отцежда се от водата и се панира в смес от разбитите жълтъци, брашно, прясното мляко и разбитите на сняг белтъци. Изпържва се в маслена баня от олиото и се полива с разтопено масло. Гарнира се с клонки от магданоза и се поднася с киселото мляко.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за панирано цветно зеле ви е харесала, вижте и следното ни предложение за грах с картофи.
снимка: stock.adobe.com