Необходими продукти за паниран козунак:
- 1 козунак (може да бъде останал от предишен ден);
- 2 яйца;
- 100 гр брашно или панировъчна смес за овалване;
- 2 с.л. захар;
- 1 ч.л. ванилия;
- 1 ч.л. канела (по желание);
- олио за пържене.
Начин на приготвяне на паниран козунак:
Първо, ще ви бъде нужен 1 козунак. Ако имате останал такъв от предишни дни, това е отличен начин да го оползотворите. Така започнете с нарязването на козунака на резени с дебелина около 2 см.
След това в дълбока чиния разбийте яйцата със захарта, ванилията и канелата. Разбийте добре сместа с помощта на вилица или бъркалка, докато захарта се разтвори и се получи хомогенна течност. Когато направите това започнете да подготвяте панировката, като за целта в друга чиния поставите единствено суха панировка.
Тогава, едно по едно, започнете да потапяте всяко нарязано парче козунак в яйчената смес, натискайки го леко, за да поеме добре яйцата. След това го оваляйте равномерно и в подготвената панировка.
Загрейте олиото в голям тиган на среден огън. Когато олиото е достатъчно горещо, внимателно поставете панираните парчета козунак в тигана. Така пържете всяко парче за 2-3 минути от всяка страна или до получаването на златисто и хрупкаво състояние.
След като всички парчета са готови, извадете ги и ги поставете върху хартия за печене, за да се отцеди излишната мазнина от тях. По този начин ще осигурите по-сух и хрупкав резултат.
Накрая, поръсете с пудра захар за допълнителна сладост, ако желаете. Сервирайте веднага, докато парчетата паниран козунак са още топли и хрупкави.
И така, вече може да се насладите на неустоимия вкус и аромат на този паниран козунак, който ще радва както малки, така и големи.
Кратки съвети:
- Ако искате по-сладък вкус, можете да прибавите малко мед върху панирания козунак.
- Поднесете панирания козунак с чаша топло мляко или кафе за още по-вкусно преживяване.
Панираният козунак е не само вкусно, но и изключително креативно ястие, което съчетава традицията с новаторския подход. Насладете се на това специално ястие, което ще добави топлина и уют във всяка трапеза.
Виж още: