Една от най-любимите ни зимнини е парена туршия от червени чушки, често приготвяна със зеле – а рецептата по-долу е лесна и изпитана. Този класически деликатес съчетава свежестта на пиперките с уникалния аромат на зелето.
Туршията не само съхранява полезните хранителни вещества на чушките и зелето, но и обогатява трапезата ни през зимите месеци. Става уникална, с лек киселинен вкус от маринатата. Ето и как да я направите.
Парена туршия от червени чушки
Подбират се 6 кг добре развити, месести и едри червени чушки от различните сортове, измиват се в обилно количество вода и дръжките им се отрязват на 1 см от основата.
Необходими продукти
- 6 кг червени чушки;
- 6 кг зеле.
- 1 глава чесън.
За марината
- 3 литра оцет;
- 2 л. вода;
- 600 гр сол;
- 150 мл олио;
- дафинов лист.
Начин на приготвяне
Приготвя се марината в съотношение 3 л оцет, 2 л вода, 600 гр сол, 150 гр растително масло и 2-3 дафинови листа.
Когато маринатата заври, в нея се попарват чушките, като се пускат по десетина наведнъж. Попарването трябва да съвсем леко, а чушките само да променят слабо цвета си и леко да омекнат, за да могат да се наредят по-плътно в бурканите.
Отделно се нарязва на тънки ивици 6 кг зеле, като се подбират добре развити и стегнати зелки. Загряват се 150 мл олио до завиране и се препържва с една глава счукан и обелен чесън.
Пиперките и зелето се нареждат в бурканите, като най-напред на дъното се поставя 2-3 см пласт зеле и се поръсва с препърженото олио. Върху него се нареждат два реда попарени пиперки, отново пласт зеле, което се поръсва отново с олио, и т.н., докато буркана се напълни. Може да ползвате 3л буркан или стандартен буркан от 800 мл
Най-отгоре се нарежда по-дебел пласт зеле. Отгоре чушките се покриват с памучно парче плат, изрязано по отвора на съда, и се притиска с лозови пръчки.
Заливат се с охладената марината, в която са били попарени чушките. Така приготвената парена туршия от червени чушки се съхранява на студено място, без да се претака.
Виж още: