Парена туршия със зеле и моркови е традиционна българска зимнина, но за да я приготвите си има някои малки тънкости и техники, които ще споделим в тази рецепта.
Така приготвена туршията запазва свежестта на зелето и морковите, а в допълнение с леко киселата марината, която се получава при парене на зеленчуците се получава истинска експлозия от вкус и аромат.
Този метод за бърза туршия с морков и зеле е популярен заради лесното си приготвяне и краткото време за което става, като може да бъде сервирана само след няколко дни.
Рецепта за парена туршия със зеле и моркови
Ето и какво ще ви трябва за да си спретнете бърза парена туршия, която после се получава идеалната салата за мезене и за гарнитура към други ястия.
Необходими продукти:
- 2 кг зеле
- 1 кг моркови
- 600 мл оцет
- 80 мл олио
- 220 г захар
- 120 г сол
- 3 зърна бахар
- 2 дафинов лист (не е задължителен)
- няколко зърна черен пипер
- Вода за маринатата
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето на ивички и морковите на кръгчета, след което ги в голям съд и отделете настрана.
В друг съд смесете оцета, олиото, солта, захарта и подправките и добавете вода, така че разтвора да покрива зеленчуците. Сега трябва да кипнете сместа и всичко да се смеси много добре
След като маринатата заври, залейте зеленчуците с нея, разбъркайте и оставете да престоят за около 12 часа, за да поемат добре ароматите.
След престоя, отцедете отделилия се сок, подредете зеленчуците в буркани и отново залейте с маринатата. Ако искате да консервирате за по-дълго време, можете да стерилизирате бурканите за около 10-15 минути (но може и без варене).
Ако ще я похапвате по-скоро, оставете бурканите да изстинат и съхранявайте на хладно място.
Така приготвена, тази парена туршия със зеле и моркови е готова след около 3-5 дни, като най-добре се съчетава с ракийки, скара и печени меса и други.
Виж още: