Парена туршия със зеле и моркови

Парена туршия със зеле и моркови е традиционна българска зимнина, но за да я приготвите си има някои малки тънкости и техники, които ще споделим в тази рецепта.

Така приготвена туршията запазва свежестта на зелето и морковите, а в допълнение с леко киселата марината, която се получава при парене на зеленчуците се получава истинска експлозия от вкус и аромат.

Този метод за бърза туршия с морков и зеле е популярен заради лесното си приготвяне и краткото време за което става, като може да бъде сервирана само след няколко дни.

Рецепта за парена туршия със зеле и моркови

Ето и какво ще ви трябва за да си спретнете бърза парена туршия, която после се получава идеалната салата за мезене и за гарнитура към други ястия.

Необходими продукти:

  • 2 кг зеле
  • 1 кг моркови
  • 600 мл оцет
  • 80 мл олио
  • 220 г захар
  • 120 г сол
  • 3 зърна бахар
  • 2 дафинов лист (не е задължителен)
  • няколко зърна черен пипер
  • Вода за маринатата

Начин на приготвяне:

Нарежете зелето на ивички и морковите на кръгчета, след което ги в голям съд и отделете настрана.

В друг съд смесете оцета, олиото, солта, захарта и подправките и добавете вода, така че разтвора да покрива зеленчуците. Сега трябва да кипнете сместа и всичко да се смеси много добре

След като маринатата заври, залейте зеленчуците с нея, разбъркайте и оставете да престоят за около 12 часа, за да поемат добре ароматите.

След престоя, отцедете отделилия се сок, подредете зеленчуците в буркани и отново залейте с маринатата. Ако искате да консервирате за по-дълго време, можете да стерилизирате бурканите за около 10-15 минути (но може и без варене).

Ако ще я похапвате по-скоро, оставете бурканите да изстинат и съхранявайте на хладно място.

Така приготвена, тази парена туршия със зеле и моркови е готова след около 3-5 дни, като най-добре се съчетава с ракийки, скара и печени меса и други.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име