Парена туршия със селски чушки е още един начин за съхранение на зеленчуци, при който кратката термична обработка запазва тяхната структура и вкусови качества.
Тази рецепта се отличава с балансирана комбинация от оцет, сол и подправки, които оформят характерен вкус без да скриват естествените качества на чушките.
Процесът не изисква специални условия или сложни техники, което го прави практичен избор за приготвяне туршията.
Необходими продукти за парена туршия със селски чушки
- 2 кг селски чушки
- 3 моркова
- 1 глава чесън
- 600 мл оцет (6%-ов)
- 200 мл вода
- 120 г сол
- 50 мл олио
- 2 с.л. мед
- 2 с.л. захар
- 1 връзка магданоз
- 1 ч.л. черен пипер на зърна
- 1 ч.л. бахар
- 1 връзка магданоз
Начин на приготвяне на парена туршия със селски чушки
Чушките се измиват старателно, а дръжките им се подрязват, за да останат компактни и удобни за подреждане (може и да ги нарежете, по желание).
В по-голяма тенджера се смесват оцетът, водата, солта, олиото, медът и захарта, след което течността се загрява до кипване. Към нея се добавят дафиновите листа, зърната бахар и черният пипер, които обогатяват вкуса и аромата на маринатата.
Във врящата смес се потапят на части по около 7-8 чушки и се разбъркват. Държат се по 2 минути в маринатата, след което се изваждат и на тяхно място се поставя следващата порция.
Морковите се измиват, нарязват се на кръгчета и също се бланшират в същата марината, но за 3 минути.
Виж още: Парена туршия от червени чушки и зеле
След обработката чушките се подреждат в по-малка тенджера или съд с капак. Между тях се разпределят обелените скилидки чесън, нарязаният магданоз и морковите.
Накрая чушките се заливат с маринатата и след като се изстинат се прибират в хладилник. Туршията е готова за консумация след 1 ден, а при правилно съхранение в хладилник запазва качествата си поне една седмица.
Може да затворите чушките в буркани, но тогава трябва да ги стерилизирате, ако искате да ги съхраните за по-дълго време.
Виж още: Рецепта за мариновани чушки
Тайната на добрата парена туршия се крие в баланса на киселина и сладост, както и в свежестта на зеленчуците.
Полезни съвети
- използвайте месести чушки сорт черна капи или друг подобен, тъй като запазват най-добре формата си след попарването;
- за по-дълъг срок на съхранение, стерилизирайте бурканите за 15 минути след кипване на водата.
Така приготвената парена туршия със селски чушки е истинска класика, която трудно ще ви омръзне. Тя е вкусна, тя е ароматна и винаги под ръка, точно когато имате нужда от нея.
Виж още: Печени люти чушки с оцет
снимка: 123RF
