Пача от свински крачета и уши

Пача от свински крачета е традиционно българско ястие, което има корени в домашната ни кухня и е особено популярно през зимния сезон.

Известна със своите полезни съставки, пачата е питателна и подходяща за възстановяване на организма, особено след тежък ден или студено време.

Основата на вкусната пача включва свински крачета, уши и понякога други части, богати на колаген и желатин, които придават на ястието гъста, желирана текстура.

Необходими продукти за пача от свински крачета

свински крачета и уши

  • свински крачета и уши – основният компонент, който придава характерната текстура
  • чесън – за подчертаване на вкуса
  • моркови и лук – за аромат и хранителна стойност
  • дафинов лист и черен пипер – за подправяне
  • сол – на вкус

Рецепта за пача от свински крачета

 

Свинските крачета и уши трябва да се почистят старателно, като се отстранят косъмчетата и се измият добре. Понякога се препоръчва и накисване във вода за един или два часа.

ача от свински крачета

В голяма тенджера месото се слага заедно с морковите, лука, дафиновия лист и черния пипер. Варенето продължава около 3-4 часа на слаб огън, като се отстранява пяната, за да се запази бульонът чист. Когато месото започне да се отделя лесно от костите, то е готово.

Овкусяване и охлаждане

След като месото се свари, се изважда от бульона и се оставя да изстине леко. Костите се отстраняват, а месото се нарязва на ситно. Добавя се обратно в прецедения костен бульон, заедно с нарязан чесън и сол на вкус.

Готовата пача от свински крачета се пресипва в подходящи съдове, в които ще стегне. Обичайно се използват дълбоки чинии или купички. Оставя се на хладно място, за да стегне напълно, най-често за 3-4 часа, а понякога и за цяла нощ.

Охладената пача се сервира по желание с червен пипер или допълнително чесън. Някои хора предпочитат и добавянето на оцет или лимонов сок, което подчертава свежестта на вкуса.

ача от свински крачета

Ползи от пача от свински крачета

Свинската пача е богата на колаген и аминокиселини, които благоприятстват здравето на кожата, ставите и костите. Колагенът, който се съдържа в пачата, е особено полезен за възстановяване на съединителната тъкан, което я прави популярна не само заради вкуса си, но и заради ползите за здравето.

Традиционната българска пача е не само вкусна, но и полезна. Тя е перфектно ястие за зимния сезон, което дава сила и топлина на тялото. Със своите натурални съставки и наситен вкус, пачата продължава да бъде любимо ястие в много български домове, предавано от поколение на поколение.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано