Пейнирли поача: турска рецепта за питки със сирене

Пейнирли поача е уникална закуса от турската кухня, известна със своята популярност, която радва сетивата и създават уютна атмосфера около трапезата.

Една от тези кулинарни наслади са пейнирли поача. Това са меки и ароматни питки със сирене, които са идеални за закуска или междинно хапване.

Тази рецепта ще ви отведе до сърцето на турската кулинарна традиция, като ви предложи лесен и вкусен начин да ги приготвите у дома.

Необходими продукти: 

  • 3 чаени чаши бяло брашно
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 яйце
  • 100 г маргарин
  • 80 мл айран
  • 50 г краве масло
  • 200 г натрошено сирене (пейнирли означава сирфене на турски език)
  • 1 връзка магданоз
  • 1 жълтък за намазване
  • сусамови семена за поръсване
  • краве масло за намазване на тавата
  • сол

* на турски език „поача“ е равнозначно на нашата дума за „питка

Как се прави Пейнирли поача

Пресейте брашното заедно с бакпулвера в голяма купа. Оформете кладенче в средата и добавете яйцето, разтопения маргарин, разтопеното краве масло и айрана. Посолете и замесете тесто, което да бъде меко и нелепкаво. Увийте го в кърпа и го оставете да почине за около 30 минути.

През това време накълцайте магданоза и го смесете с натрошеното сирене, докато получите хомогенна плънка.

Поръсете повърхността с брашно и разделете тестото на малки топчета. От всяко топче разточете питка, поставете плънка в средата и прегънете на две, така че да се образува полукръг. Притиснете краищата добре, за да не се разтворят по време на печенето.

Подредете готовите питки в намаслена тава, намажете ги с разбития с малко вода жълтък и ги поръсете със сусамови семена.

Печете в предварително загрята фурна на умерена температура, докато питките придобият златист цвят и станат готови.

***

Пейнирли поача са истинско удоволствие за любителите на домашно приготвените тестени изкушения. Със своя богат вкус и мекота, тези питки ще зарадват всички около трапезата, като съчетаят автентичния вкус на Турция с домашния уют.

Приготвянето им е лесно и приятно, а резултатът повече от впечатляващ. Опитайте тази рецепта и внесете ориенталски привкус в своето меню.

Кога се сервират и как се поднасят?

Пейнирли поача са подходящи за сутрешна закуска или следобедна в комбинация с чай или айран. Те са чудесен избор и за семейни събирания или специални празници. Нека вашата трапеза се изпълни с вкус и усмивки!

Виж още от турската кухня:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано