Необходими продукти:
- 3 чаени чаши бяло брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 яйце
- 100 г маргарин
- 80 мл айран
- 50 г краве масло
- 200 г натрошено сирене (пейнирли означава сирфене на турски език)
- 1 връзка магданоз
- 1 жълтък за намазване
- сусамови семена за поръсване
- краве масло за намазване на тавата
- сол
* на турски език „поача“ е равнозначно на нашата дума за „питка„
Как се прави Пейнирли поача
Пресейте брашното заедно с бакпулвера в голяма купа. Оформете кладенче в средата и добавете яйцето, разтопения маргарин, разтопеното краве масло и айрана. Посолете и замесете тесто, което да бъде меко и нелепкаво. Увийте го в кърпа и го оставете да почине за около 30 минути.
През това време накълцайте магданоза и го смесете с натрошеното сирене, докато получите хомогенна плънка.
Поръсете повърхността с брашно и разделете тестото на малки топчета. От всяко топче разточете питка, поставете плънка в средата и прегънете на две, така че да се образува полукръг. Притиснете краищата добре, за да не се разтворят по време на печенето.
Подредете готовите питки в намаслена тава, намажете ги с разбития с малко вода жълтък и ги поръсете със сусамови семена.
Печете в предварително загрята фурна на умерена температура, докато питките придобият златист цвят и станат готови.
***
Пейнирли поача са истинско удоволствие за любителите на домашно приготвените тестени изкушения. Със своя богат вкус и мекота, тези питки ще зарадват всички около трапезата, като съчетаят автентичния вкус на Турция с домашния уют.
Приготвянето им е лесно и приятно, а резултатът повече от впечатляващ. Опитайте тази рецепта и внесете ориенталски привкус в своето меню.
Кога се сервират и как се поднасят?
Пейнирли поача са подходящи за сутрешна закуска или следобедна в комбинация с чай или айран. Те са чудесен избор и за семейни събирания или специални празници. Нека вашата трапеза се изпълни с вкус и усмивки!
Виж още от турската кухня: