Перфектната смес за палачинки – вариант с прясно мляко

В приготвянето на палачинките няма нищо сложно, по-скоро трябва да внимавате  в направата на идеалната смес за палачинки, което се постига с правилната техника. Колкото до обръщането им, не е нужно да ди подхвърляте и залепяте на тавана, достатъчна е една широка дървена шпатула, с която става обръщането става по-лесно от всякога.

Смес за палачинки с точна рецепта

Както ще разберете, по важния момент за перфектната палачинкова смес е в последователното добавяне на прясното мляко и брашното, както е описано по-долу, а не да сложите всичко наведнъж и да разбъркате. Идеята е да не се получат топчета или вълци, както казваха навремето бабите, а да се получи хомогенна хладка смес.

Продукти за смес за палачинки

Количеството на продуктите не е крайно и категорично. В зависимост от типа брашно, някое поема повече, друго по-малко. Така че добавяте около 2 чаши брашно или малко повече, докато сместа започне да се точи като гъст сироп. Някои добавят и захар в сместа, но ако ще ги приготвяте после и сладки и солени, вие преценете сами.

  • З яйца;
  • 2 чаени чаши брашно (или колкото поеме за средно гъста смес);
  • 500 мл прясно мляко;
  • щипка сол;
  • краве масло за намазване на тигана.

Техника за приготвяне на сместа

смес за палачинки

Започвате с разбъркването на яйцата, след което добавяте по малко от брашното и  по малко от прясното мляко (не всичкото наведнъж). За разбъркване може да ползвате телена бъркалка.

По време на бъркането слагате и щипка сол. Прави се каша, която се разрежда с останалото мляко. Спазването на този ред на добавянето е много важно, защото ако брашното се сложи едновременно с всичкото мляко, то ще изскочи на повърхността на течността във вид на малки топчета, които не могат да се изгладят.

За поправянето на тази грешка е необходимо много време, а освен това подобна смес за палачинки няма да ги направи пухкави.

Тиганът само се намазва с горещо масло и се сипва част от сместа с подходящ черпак. Когато се получи тънък пласт кора, която се е запекла а отдолу, останалата отгоре рядка смес се разстила. Запичате палачинките и от двете страни, а опечената палачинка може да напълните с сладко, мармалад или пък да настържете сирене и кашкава и да се приготви солена.

смес за палачинки

Ако правите сладки палачинки, отгоре може да поръсите с пудра захар, в която е сложена ванилия. Същите палачинки могат да се поднесат и залети със сироп. Сгъват се или на руло, на квадрати, на триъгълници – на който както му харесва. Ако ги приготвяте за първи път, сега вече знаете как се прави.

Съветваме ви да избягвате готова смес, домашно приготвената със сигурност е по-прясна и най-малкото няма да бъде с яйца на прах, а палачинките ще станат пухкави и вкусни.

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано