Когато стане въпрос за печени картофи майсторски приготвени, всички се нареждат с охота около масата. Печените картофи понякога се похапват и като основна храна, но не всеки път се получават така както ги искаме. Ако фурната е твърде гореща, картофите могат да изгорят, преди да станат хрупкави като прегорят и съсипят цялото удоволствие.
А няма нищо по-добро от хрупкави и златисти печени картофи с мек и пухкав център. Тази рецепта е изпробвана и сме почти сигурни, че ако я следвате правилно, вашето семейство или гости, ще молят за още и още.
Печени картофи с хрупкава коричка
Ще ви отнеме 20 минути за приготвяне и около 40 минути за готвене, което значи, че точно за 1 час ще имате най-вкусните златисти печени картофки на фурна.
Необходими продукти
- 1 кг картофи;
- 50 мл. рапично масло;
- пресен розмарин (или микс сушени билки за зеленчуци);
- черен пипер;
- морска сол.
Как да направите най-вкусните и хрупкави печени картофи
Загрейте фурната до 190 градуса, а ако тя е с вентилатор, до 170. Докато фурната загрява обелете картофите и ги нарежете на равни четвъртинки. Сложете ги в дълбок тиган, покрийте със студена вода и 2-3 щипки морска сол. Когато водата заври ги оставете да къкрят от 5 до 10 минути.
Загрейте тава за печене във фурната, предварително намазана и олио. Отцедете картофите от тигана с помощта на гевгир. След като се отцедя ги разклатете добре. Това ще направи краищата им грапави, което после ще създаде вкусна хрупкава коричка по тях.
Извадете вече загрятата тава от фурната и поставете картофите заедно с розмарина и подправките. Разбъркайте картофите, така че олиото да полепне по всички.
Върнете тавата с картофите във фурната и ги оставете да се пекат, като от време на време ги обръщате, за да придобият равномерна златиста и хрупкава текстура. След около 30-40 минути ще имате едни истински вкусни и хрупкави печени картофи, при това приготвени по здравословен метод.
Да ви е сладко!
Други рецепти с картофи: Картофи със спанак на фурна