Ако все още не сте правили петмез от грозде, а имате наличната суровина, то сега е момента да опитате.
Рецепта за петмез от бяло грозде
Напълно узряло, здраво, сладко грозде се измива, зърната се оронват, намачкват се и сокът се отделя чрез изстискване или пресоване. Получената шира (шара) се преварява и се пресича с бяла пръст или дървесна пепел, както е описано при приготвяне на петмез от грозде.
Прецеденият и избистрен сок се сгъстява, докато първоначалният му обем се намали наполовина, и към него се прибавя нарязано на тънки ивички бяло зеле. На всеки 2 л сгъстен сок се добавя 1 кг зеле. Зелето предварително се сварява във вода до леко омекване, след което се охлажда в студена вода и се оцежда добре.
След прибавянето на зелето петмезът се вари на силен огън до получаване на необходимата гъстота. Ароматизира се с есенция бергамот или с листа от индрише.
На-сипва се в буркани, които се затварят плътно и се прибират на сухо и студено място.
Разгледайте и другите ни рецепти за сладка и сиропи: