четвъртък, 30 май 2024
15.8 C
София

Петмез от грозде

Ако все още не сте правили петмез от грозде, а имате наличната суровина, то сега е момента да опитате.

Рецепта за петмез от бяло грозде

Напълно узряло, здраво, сладко грозде се измива, зърната се оронват, намачкват се и сокът се отделя чрез изстискване или пресоване. Получената шира (шара) се преварява и се пресича с бяла пръст или дървесна пепел, както е описано при приготвяне на петмез от грозде.

Прецеденият и избистрен сок се сгъстява, докато първоначалният му обем се намали наполовина, и към него се прибавя нарязано на тънки ивички бяло зеле. На всеки 2 л сгъстен сок се добавя 1 кг зеле. Зелето предварително се сварява във вода до леко омекване, след което се охлажда в студена вода и се оцежда добре.

След прибавянето на зелето петмезът се вари на силен огън до получаване на необходимата гъстота. Ароматизира се с есенция бергамот или с листа от индрише.

На-сипва се в буркани, които се затварят плътно и се прибират на сухо и студено място.

Разгледайте и другите ни рецепти за сладка и сиропи:

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име