Печена великденска шунка

Едно от най-вкусните ястия на празничната трапеза за Великден, освен традиционното агнешко печено е тази печена великденска шунка с мед, и ако все още не сте я опитвали, то определено е време да се насладите на невероятния й вкус.

В тази рецепта ще ви покажем стъпка по стъпка как да приготвите перфектната печена шунка с медена глазура, която ще остави без дъх семейството ви или пък вашите гости.

Печена великденска шунка с медена глазура

Необходими продукти

  • 1 голямо парче цяла шунка (около 1 – 1,5 кг)
  • 2 супени лъжици нарязана прясна салвия
  • 2 супени лъжици зехтин

За медената глазура:

  • 1/2 чаша мед
  • 1/4 чаша кафява захар
  • 2 супени лъжици дижонска горчица
  • 1/4 чаена лъжица смлян карамфил

Гарнитура:

500 гр. малки моркови (бейби)

Начин на приготвяне

Извадете шунката от хладилника поне час преди готвене, за да достигне стайна температура. Това ще осигури равномерно печене.

  1. С остър нож направете прорези върху колбаса, оформяйки ромбовидни шарки. Това не само придава естетичен вид, но и позволява на подправките и глазурата да проникнат по-дълбоко в месото.
  2. Смесете нарязаната салвия със зехтина и втрийте сместа върху цялата повърхност, като се уверите, че подправките проникват в прорезите.
  3. Предварително загрейте фурната до 180 градуса, след което поставете шунката в подходяща тава за печене и я сложете във фурната. Печете за около 1 час.
  4. В малка тенджера смесете меда, кафявата захар, дижонската горчица и смления карамфил. Поставете тенджерата на слаб огън и разбърквайте, докато захарта се разтвори напълно и всички подправк исе смесят.
  5. След 1 час на печене, извадете шунката от фурната и я намажете обилно с приготвената медена глазура с четка за готвене.
  6. Подредете морковите (предварително почистени и бланширани) около шунката в тавата и ги намажете с част от глазурата.
  7. Върнете тавата във фурната и печете още 30 минути, като на всеки 10 минути намазвате компонентите с допълнителна глазура. Това ще придаде карамелизиран и златист вид на ястието.
  8. След като я извадите от фурната, оставете да почине за около 10 минути за да позволите на соковете да се разпределят равномерно в месото, което го прави по-сочно при нарязване.

Нарежете на филийки и направете плато, обградено от глазираните моркови. Можете да добавите пресни зелени подправки за декорация и свежест.

Съвети за перфектна печена шунка

  • По възможност вземете шунка с кожа и леко количество мазнина отдолу. Кожата и мазнината допринасят за сочността и вкуса на готовото ястие.
  • Поддържайте умерена температура от 180 градуса, за да осигурите равномерно печене без изсушаване на месото.
  • Редовното намазване с глазура ще й придаде красив карамелизиран външен вид и допълнителен вкус.
  • Ако разполагате с готварски термометър, измерете вътрешната температура на месото. Тя трябва да достигне 65-70 градуса, за да бъде напълно изпечена и безопасна за консумация.

Следвайки внимателно стъпките в тази рецепта, ще получите вкусна, сочна и ароматна печена шунка, която е перфектното алтернативно ястие за Великден или друг специален празник.

Виж още: 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано