Едно от най-вкусните ястия на празничната трапеза за Великден, освен традиционното агнешко печено е тази печена великденска шунка с мед, и ако все още не сте я опитвали, то определено е време да се насладите на невероятния й вкус.
В тази рецепта ще ви покажем стъпка по стъпка как да приготвите перфектната печена шунка с медена глазура, която ще остави без дъх семейството ви или пък вашите гости.
Печена великденска шунка с медена глазура
Необходими продукти
- 1 голямо парче цяла шунка (около 1 – 1,5 кг)
- 2 супени лъжици нарязана прясна салвия
- 2 супени лъжици зехтин
За медената глазура:
- 1/2 чаша мед
- 1/4 чаша кафява захар
- 2 супени лъжици дижонска горчица
- 1/4 чаена лъжица смлян карамфил
Гарнитура:
500 гр. малки моркови (бейби)
Начин на приготвяне
Извадете шунката от хладилника поне час преди готвене, за да достигне стайна температура. Това ще осигури равномерно печене.
- С остър нож направете прорези върху колбаса, оформяйки ромбовидни шарки. Това не само придава естетичен вид, но и позволява на подправките и глазурата да проникнат по-дълбоко в месото.
- Смесете нарязаната салвия със зехтина и втрийте сместа върху цялата повърхност, като се уверите, че подправките проникват в прорезите.
- Предварително загрейте фурната до 180 градуса, след което поставете шунката в подходяща тава за печене и я сложете във фурната. Печете за около 1 час.
- В малка тенджера смесете меда, кафявата захар, дижонската горчица и смления карамфил. Поставете тенджерата на слаб огън и разбърквайте, докато захарта се разтвори напълно и всички подправк исе смесят.
- След 1 час на печене, извадете шунката от фурната и я намажете обилно с приготвената медена глазура с четка за готвене.
- Подредете морковите (предварително почистени и бланширани) около шунката в тавата и ги намажете с част от глазурата.
- Върнете тавата във фурната и печете още 30 минути, като на всеки 10 минути намазвате компонентите с допълнителна глазура. Това ще придаде карамелизиран и златист вид на ястието.
- След като я извадите от фурната, оставете да почине за около 10 минути за да позволите на соковете да се разпределят равномерно в месото, което го прави по-сочно при нарязване.
Нарежете на филийки и направете плато, обградено от глазираните моркови. Можете да добавите пресни зелени подправки за декорация и свежест.
Съвети за перфектна печена шунка
- По възможност вземете шунка с кожа и леко количество мазнина отдолу. Кожата и мазнината допринасят за сочността и вкуса на готовото ястие.
- Поддържайте умерена температура от 180 градуса, за да осигурите равномерно печене без изсушаване на месото.
- Редовното намазване с глазура ще й придаде красив карамелизиран външен вид и допълнителен вкус.
- Ако разполагате с готварски термометър, измерете вътрешната температура на месото. Тя трябва да достигне 65-70 градуса, за да бъде напълно изпечена и безопасна за консумация.
Следвайки внимателно стъпките в тази рецепта, ще получите вкусна, сочна и ароматна печена шунка, която е перфектното алтернативно ястие за Великден или друг специален празник.
Виж още: