Печена тиква – изкушение за малки и големи

Печена тиква – няма друго толкова здравословно и вкусно печиво от пресен есенен зеленчук, колкото печената тиква на фурна. И ако си припомним разказа на Елин Пелин за Душко Добродушков и захаросаната тиква при Управителя, едва ли ще може да устоим, да не завъртим една тава от сладка зряла тиква.

Печената тиква, освен че е ароматен и хранителен десерт, носи и редица ползи за здравето. Тиквата е популярна сред есенните продукти и се използва в различни кулинарни рецепти. Да не говорим, че наближава и деня на Вси светии.

Печена тиква – за десерта

Има десерти, има сладка и сладкиши, очите може да се пълнят при вида им, но нищо няма да накара слюнката ви да потече, така както ще направи, десерта от печена тиква със загоряла коричка по върха на парчетата, от захарта и температурата на огъня. И ако сте попаднали на разказа на един от нашите велики писатели, за сладостта и изкушението, което дерзаят горкия Душко, то идилията ще е завършена.

Да не усукваме, а да пристъпим към рецептата, която както се досещате не е сложна, ще ви трябва фурна на разположение, тиква и захар :). Тази рецепта е класическа, няма канела, ванилия или други подобни екстри.

Необходими продукти  за печена тиква

Печена тиква
снимки: личен архив
  • тиква;
  • олио (мазнина);
  • захар;
  • вода;

Начин на приготвяне

Предварително загрейте фурната на 200 градуса Целзий.

Измийте тиквата и нарежете я на дълги парчета или кубчета (по желание), като почистите семената и кората.

Намажете тавата с малко мазнина и подредете нарязаната тиква равномерно, като оставите разстояние между парчетата или кубчетата, в зависимост от това, как сте ги нарязали. Може да сложите чаша или две вода.

Поръсвате със захар на сладост по ваш вкус.

Печена тиква
снимки: личен архив

Печете във вече загрятата фурна за около 30-40 минути, докато тиквата стане мека и придобие онзи лек загар, който кара слюнката да ви се събере в устата.

Сервирайте тиквата топла и се насладете на вкуса, който ви предлага есента със  своите сезонни и пресни зеленчуци.

Да ви е сладко!

Ако обичате тиква, ви предлагаме и един сезонен кекс с тиква, който става за по-малко от 90 минути.

Вместо заключение…

Десерта от печена тиква е прекрасна добавка към вашето меню, особено през есента. Тя е богата на витамини и минерали, но сега няма да изтъкваме тези й качества. Само ще споменем, за кой ли път, че печената тиква е далеч по-полезна от купешките десерти, в различните си форми и начини на прием.

На цена е напълно поносима, а тор и химикали, дори и производителите не слагат на този вид зеленчуци, така че какво по-полезно от един такъв прекрасен десерт с малко добавена захар.

Не може да пропуснем, да изразим възхищение към майстора на перото, с неговия косвен принос към статията.

„Очите му неволно пробягнаха по захаросаното парче тиква с почервеняла и съблазнително прегоряла кора и в гърлото му се набраха слюнки. Той не смееше да ги преглътне от страх да не разберат слабостта му.“

Из разказа на Елин Пелин – Печената тиква

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано