Когато я приготвяте на фурна, по-добре не белете кората на тиквата, а я нарежете на дебели резени, като ги оставите с кората за по-стабилна форма при печене. Тиквата може да бъде нарязана на по-тънки парчета, ако искате по-хрупкава текстура или на рецени като от примерната снимка.
Подредете тиквените резени в голяма тава и ако искате да стане по-сочна, добавете около 2 ч.ч. вода в тавата, в зависимост от размера на тавата и тиквата.
Ако обичате по-сладък вкус, поръсете резените със захар или добавете мед. Можете да използвате кафява захар за по-дълбок и карамелен вкус. Поръсете с малко канела, и добавете ванилия за допълнителен аромат.
Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор и печете за около 50 минути или до готовност, като придобие лек карамелен загар. Ще разберете че е опечена, когато кората отдолу леко омекне, а тиквата отгоре се зачерви и слабо покафенее.
За по-карамелизиран ефект, оставете резените във фурната малко по-дълго. Когато тиквата е почти готова, можете да добавите натрошени или настъргани орехи върху всяко парче.
Ако желаете може да обърнете резените с кората настрани след първите 20-30 минути печене, за да се запече по-равномерно, но далеч не е задължително
След като тиквата е добре изпечена и карамелизирана я извадете от фурната и оставете леко да изстине. Сервирайте като самостоятелен десерт или гарнирайте с орехи, мед или малко сметана за допълнителен вкус.
Тайни и тънкости на за най-вкусната печена тиква
- може да добавите сушени плодове (сини сливи или стафиди), за да добавите допълнителна сладост и интерес към десерта
- за по-богат аромат, добавите карамфил или звездовиден анасон по време на печенето.
Тази рецепта за печена тиква на фурна е лесна, здравословна и изключително подходяща за есенните и студените дни. Тиквата е богата на витамини и минерали, а печенето ѝ запазва сладкия ѝ вкус и аромат. Използвайте тази рецепта като основа и направете идеалния за вас вариант според вкусът ви, добавяйки различни подправки и съставки.
Виж още: