Печена тиква с прясно мляко – едно чудесно предложение за студените дни. С настъпването на есента по пазари и малки магазинчета може да забележим голямо разнообразие на сортове, форми и размери тикви.
Не се колебайте, а грабнете една „под мишница“ и се захващайте с направата на печена тиква с прясно мляко, при вида и аромата на която трудно някой би устоял.
Печена тиква с прясно мляко
Тази рецепта за печена тиква с мляко е лесна и бърза за изпълнение, която се приготвя за по малко от час, а резултата е уникално вкусен десерт с полезна хранителна стойност.
Необходими продукти за печената тиква
- 1кг. тиква (почистена);
- 3/4 ч. счукан сухар;
- 1/2 ч. счукани орехи;
- 3/4 ч. прясно мляко;
- 2 л. масло;
- 1ч. захар;
- 1л. канела;
- 3 жълтъка;
- 3 белтъка.
Начин на приготвяне
Почистената и нарязана тиква се слага с малко вода да се задуши, след което се претрива през цедка. Полученото пюре се оставя да се охлади, след което към него се прибавят счуканият сухар, орехите, прясното мляко, маслото, захарта, канелата и жълтъците.
Сместа се разбива добре. Разбивате белтъците на сняг и постепенно с шпатула ги прибавяме към тиквената смес, като внимаваме да не спаднат при бъркането.
Готовата вече смес изсипваме в предварително намазана с масло тавичка. Пече се на 200 градуса до готовност, след което вашата тиква с мляко би трябвало вече да е готова 🙂
Охладеният сладкиш се поднася с пудра захар.
Успех!
Ако нашата рецепта за печена тиква с прясно мляко ви е харесала вижте и други наши предложения, а именно този вкусен кекс с тиква, както и това класическо предложение за печена тиква на фурна.
И тъй като сме на есенна тема, може би ще ви хареса и това предложение за уникално вкусен ябълков сладкиш.
Въпреки, че всички тези вкусотии не биха навредили в разумните количества, те съдържат значително количество захари, затова не забравяйте да следите кръвната си захар.