Печени белени чушки, консервирани в буркани

С настъпването на есента идва времето за една от най-обичаните и уважавани традиции в българската кухня – приготвянето на зимнина от печени белени чушки. Сред всички вкусни рецепти, които нашите баби и майки са ни предали, печените чушки в буркани заемат специално място. Те не само запазват уникалния вкус на лятото, но и ни даряват с наслада през студените зимни месеци.

Консервиране на печени белени чушки

Добре развити, едри, месести, червени чушки от сортовете Пазарджишка капия, Пловдивска капия и др. се измиват и отцеждат добре от водата. Изваждат се семенниците им, отделят се добре семената и пиперките се опичат на силен огън, като се внимава месестата им част да не омеква.

Нареждат се в съд, като се посоляват на вкус. След няколко часа чушките се обелват, нареждат се в тавичка и се заливат с преварен и охладен чист винен оцет (6%-ен), в който е прибавена сол на вкус. Оцетът трябва добре да покрие пиперките.

Така те се оставят да престоят 7-8 часа. След това оцетът се отцежда и червените чушки се нареждат плътно в буркани, като между тях се налива препържено и охладено слънчогледово олио, за да не остане в бурканите въздух.

За подобряване на вкуса между пиперките се поставят обелени скилидки чесън и нарязан магданоз. Отгоре пиперките се затискат с лозови пръчки и се налива пласт от 3—4 см растително масло. Бурканът се затваря и се съхранява на студено място.

Успех!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано