Картофи на гребен, известни още като „Hasselback картофи“ (на шведски Hasselbackspotatis), е начин за приготвяне на картофите, които стават едновременно хрупкаво отгоре и меко отвътре. Тази рецепта използва подбрани подправки, които правят вкуса още по-богат и наситен.
Необходими продукти:
(за 4 порции картофи на гребен)
- 4 едри картофа (най-добре да са с тънка кора и с еднакъв размер)
- 3 с.л. зехтин или разтопено масло
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. пушен червен пипер
- ½ ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. риган
- ½ ч.л. мащерка
- 50 г настърган пармезан (по желание)
- 1-2 скилидки чесън, нарязани на тънки резени (по желание)
- свежи подправки за украса (магданоз, копър или босилек)
Виж още: Картофи по селски
Начин на приготвяне на картофи на гребен
За да получите перфектните картофи по този метод, трябва да подберете правилния вид. Най-добре е да използваме картофи с по-тънка кора или млади картофи. Те имат балансирана текстура, която ще осигурят хрупкавост отвън и мекота отвътре.
Измийте картофите много добре с четка под течаща вода, тъй като ще ги печем с кората. Подсушете ги с кухненска кърпа.
Тайната на перфектния „гребенов“ ефект е в нарязването на тънки, равномерни разрези, почти като ветрило, без да се реже картофът докрай.
Поставете картофа върху дъска за рязан и с остър нож направете тънки разрези на разстояние 3-5 мм.
Ако искате допълнителна хрупкавост, накиснете нарязаните картофи в студена вода за 30 минути, за да се премахне излишното нишесте. След това ги подсушете добре с кухненска хартия.
В купа смесете зехтина (или разтопеното масло) с подправките сол, черен пипер, пушен червен пипер, чесън на прах, риган и мащерка. Разбъркайте добре, за да се получи ароматна смес.
По желание добавете няколко тънки резена чесън между прорезите на картофа, така ще получите още по-интензивен вкус.
Загрейте фурната на 200 градуса. Поставете картофите върху тава, покрита с хартия за печене или в подходяща керамична форма.
С помощта на четка или лъжица намажете обилно картофите с ароматната мазнина, като се стараете да проникне и между резенчетата.
Тайна за още по-хрупкава коричка – По време на печенето, на всеки 15-20 минути, поливайте картофите със сока, който се е събрал в тавата.
Печете картофите за около 50-60 минути, докато краищата станат златисти и хрупкави, а вътрешността – мека.
Когато картофите са почти готови (след около 40 минути печене), можете да ги поръсите с настърган пармезан или кашкавал, за да се образува апетитна, запечена коричка. Извадете картофите от фурната и ги поръсете със свеж магданоз, копър или босилек.
Виж още: Картофи с пикантен сос
С какво да сервираме картофите на гребен?
Те са вкусни както самостоятелно, така и като гарнитура. Може да ги поднесете със следните допълнения:
- Сметанов чеснов сос– смесете заквасена сметана, наситнен чесън и лимонов сок.
- Домашна майонеза – разбийте майонеза с пресован чесън и малко лимонов сок.
- Дип от сирене – разтопете крема сирене с малко масло и добавете подправки.
Полезни съвети за перфектни картофи на гребен
- Използвайте картофи с еднакъв размер – така всички ще се изпекат равномерно.
- Не режете картофите прекалено дебело – разстоянията между резените трябва да са около 3-5 мм.
- Накиснете картофите в студена вода преди печене – това ще ги направи по-хрупкави.
- Поливайте картофите със соса от печенето – така ще станат още по-ароматни.
- Използвайте пушен червен пипер или лют червен пипер за по-силен вкус.
Тези картоф на гребен са класическо и елегантно ястие, което впечатлява както с външния си вид, така и с вкуса си. Лесни за приготвяне, но ефектни, това е идеалния избор за допълнение към месни и зеленчукови ястия. Опитайте тази рецепта и се насладете на невероятната комбинация от хрупкава коричка и мека вътрешност.
снимка: личен архив
Виж още: Картофи по смолянски