Ако има нещо, което можем да си приготвим по всяко време на лятото за пикантна разядка с храненето, то това са уникалните люти чушки с оцет и чесън в буркан, които се правят лесно и бързо за по малко от 30 минути. Може да си вземете чушлета сорт рибки или шипка, както и чорбаджийски, но най-добре стават Рибките.
А ако имате време да ги обелете, цена нямат. Тази рецепта е за бърза консумация, няма варене и т.н. Прави се от цели люти чушки с дръжката, които се препичат на котлон и се добавя вкусна марината от оцет, олио и чесън. Става буквално за половин час и може да ги направите докато основното ви ястие още се готви.
Люти чушки с оцет и чесън в буркан
Всъщност за тази рецепта може да се ползват и нелюти чушлета, няма разлика, освен тази че няма да са пикантни. Така че, на който както му е сладко! Казваме сладко, защото маринатата може да я направите и сладко кисела, като добавите и малко захар.
Ето и необходимите продукти:
Аз винаги слагам на око и на вкус, но като за първи път може да ползвате тези количества и след това да коригирате мерките според вашия вкус.
- 1 буркан с винт (800мл);
- люти чушки;
- 30 мл. олио (3 с.л.);
- 80 мл. оцет (8 с.л.);
- 3-4 скилидки чесън.
- 1/2 с.л. сол.
Добавяте захар (1/2 с.л.) по желание, ако искате да докарате сладко-кисел вкус.
Начин на приготвяне
Опичате си чушките. За тази цел, лично аз ползвам старо метално плаке за да ги опукам. Ако желаете може и да ги обелите, а може и да ги мариновате цели.
Най-добре се получава със сорт рибки, защото са по-месести и вървят идеално с към основното ястие.
Настъргвам чесън на ситно, обелвам чушките и ги слагам в буркана.
След това правя марината, която става много бързо. Просто смесвам всички съставки от рецептата и разбърквам добре. Когато се разтвори напълно солта (и захарта), заливам чушлетата и ги оставям да се охладят и да дръпнат марината в хладилника. Важно е да сложете повече оцет и по-малко олио. чесънът на вкус, както и солта.
При тази рецепта не се чака, консумират се веднага иса любимата ми разядка, защото могат да се правят цяло лято от свеж и пресен зеленчук. И така, ако ви се приядат люти чушки с оцет и чесън в буркан, не ходете до магазина, а просто си ги направете – стават най-вкусни, когато са домашно приготвени и знаете какво слагате в тях.
Да ви е люто, кисело и сладко!
Виж още: