Запознайте се с една стара, но добра рецепта за печени пиперки в буркани – чудесна зимнина, основен продукт за зимни салати, съставка за много ястия и чудесно допълнение като гарнитура.
Подбират се добре оформени с правилна форма зелени или червени пиперки. Ако имате възможност да вземете от сорта пловдивска или пазарджишка капия ще получите по-добър краен продукт, като резултат.
Вкусовите качества на червените печени пиперки в буркани, подготвени с грижа са основна зимнина, а ако ще ги правите, за препоръчване е да вземете червени чушки от първи завръз. Те са с най-добра форма и качества.
Рецепта за печени пиперки в буркани
Измивате и почиствате чушките от семки. Печете пиперките равномерно от всички страни. Най-добре се пекат на чушкопек, но може да използвате въображението си, печени пиперки се пекат добре, както на фурна, така и на тенекия или скара, стига да ги завъртате.
Задушавате ги задължително в торба, за да ги обелите по-лесно след това. Може да ги осолите и сега или след това. След това ги обелвате грижливо и заделяте в тава.
Заливате с оцет, който предварително преварявате и изчаквате да се охлади преди да полеете чушките. Сол слагате на вкус, според вашите предпочитания. Като правило, съотношението на солта към течността е 20 гр. на литър.
Така залятите печени пиперки, трябва да престоят около 6-7 часа, след което ги изцеждате добре от оцета и редите плътно в буркани, като между чушките наливате олио и поръсвате със ситно нарязания магданоз и скилидки чесън (нарязани или цели, по желание).
Затваряте добре с капачки и прибирате в килера готовата зимнина.
*Забележка: мазнината трябва да покрива печените пиперки.
Да ви е сладко!
Други рецепти за печени чушки
Тези уникално вкусно печени пиперки в буркани, са подходящи както за салата, така и за гарнитура, а с яйца, се получава приказен миш-маш или пък омлет с домати и чушки.
Ако вече сте правили печени чушки за зимнина, вижте една рецепта, която заслужава особено внимание, а именно пукани люти чушки (рибки) в марината.