петък, 1 декември 2023
0.9 C
София
tami.bgРецептиТуршия / зимнинаПечени пиперки (в буркани) - неземно вкусни червени чушки за зимнина

Печени пиперки (в буркани) – неземно вкусни червени чушки за зимнина

|

Запознайте се с една стара, но добра рецепта за печени пиперки в буркани – чудесна зимнина, основен продукт за зимни салати,  съставка за много ястия и чудесно допълнение като гарнитура.

Печени пиперки – стерилизирани чушки в буркани

Подбират се добре оформени с правилна форма зелени или червени пиперки. Ако имате възможност да вземете от сорта пловдивска или пазарджишка капия ще получите по-добър краен продукт, като резултат.

Вкусовите качества на червените печени пиперки в буркани, подготвени с грижа са основна зимнина, а ако ще ги правите, за препоръчване е да вземете червени чушки от първи завръз. Те са с най-добра форма и качества.

Рецепта за печени пиперки в буркани

Измивате и почиствате чушките от семки. Печете пиперките равномерно от всички страни. Най-добре се пекат на чушкопек, но може да използвате въображението си,  печени пиперки се пекат добре, както на фурна, така и на тенекия или скара, стига да ги завъртате.

Задушавате ги задължително в торба, за да ги обелите по-лесно след това. Може да ги осолите и сега или след това. След това ги обелвате грижливо и заделяте в тава.

Заливате с оцет, който предварително преварявате и изчаквате да се охлади преди да полеете чушките. Сол слагате на вкус, според вашите предпочитания. Като правило, съотношението на солта към течността е 20 гр. на литър.

Така залятите печени пиперки, трябва да престоят около 6-7 часа, след което ги изцеждате добре от оцета и редите плътно в буркани, като между чушките наливате олио и поръсвате със ситно нарязания магданоз и скилидки чесън (нарязани или цели, по желание).

Затваряте добре с капачки и прибирате в килера готовата зиминина.

*Забележка: мазнината трябва да покрива печените пиперки.

Да ви е сладко!

Други рецепти за печени чушки

Тези уникално вкусно печени пиперки в буркани, са подходящи както за салата, така и за гарнитура, а с яйца, се получава приказен миш-маш или пък омлет с домати и чушки.

Ако вече сте правили печени чушки за зимнина, вижте една рецепта, която заслужава особено внбимание, а именно пукани люти чушки (рибки) в марината.

Ето и една рецепта за мариновани пиперки (печени отново).

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Предложено

Последни