С настъпването на есента и подготовката за зимните месеци, много домакинства се впускат в традицията за приготвяне на зимнина, а без домашно приготвени печени чушки в буркани сме обречени от липсата на този уникален зеленчук.
Един от най-популярните и обичани методи за консервиране на зеленчуци печените пиперки в буркани. Така не само се запазва богатия вкус и аромат на чушката, но и се съхраняват ценните хранителни вещества.
Виж още: сос за пълнени чушки
Тази практика, се предава от поколение на поколение, а рецептите са най-различни, като всеки дин метод наприготвяне добавя своя отличителен вкус. Тази рецепта е за печени небелени чушки, които се затваря и прибират в килера без варене.
Рецепта за печени чушки в буркани
Необходими продукти:
- чушки;
- целина;
- сол;
- скилидки чесън (обелени);
- магданоз.
- олио;
- оцет.
Начин на приготвяне
Добре развити, едри, месести, гладки, зелени или червени пиперки от сортовете Пазарджишка капия, Пловдивска капия и др. се измиват, отцеждат се добре от водата и се отрязват дръжките им на 1 см от основата.
Опичат се леко в чушкопек или на силен огън (ламарина), без да омекват, и се нареждат в тавичка, без да се белят, като леко се посоляват на вкус и се притискат с дъска.
Съдът трябва да се повдигне малко от единия край за да се отича сока. Под действието на солта от пиперките се отделя сок, който се отцежда.
След няколко часа пиперките се нареждат в стъклен буркан, като между тях се поставят обелени скилидки чесън, нарязан магданоз и листа целина.
Заливат се с преварен и охладен винен оцет (6%-ов), подсолен на вкус или с 20-30 гр сол на 1 л оцет.
Отгоре се налива 1 пръст олио. Бурканът се затваря плътно и прибира на студено място.
Успех!
Още рецепти с чушки: