Рецептата днес, която е изключително подходяща за наближаващите празници като Великден и Гергьовден: Печено агнешко бутче на фурна с фолио. Агнешкото месо е може би малко подценяване от българите, но в действителност е много по-бедно на мазнини, което го прави идеално за хора, които не трябва да прекаляват с тя, а когато се направи по правилни начин, дори няма да има и помен от иначе специфичната миризма на месото. Затова днес сме ви подготвили една рецепта за печено агнешко на фурна, покрито с фолио за да може да стане възможно най-крехко отвътре.
Печено агнешко бутче на фурна с фолио
Ето и необходимите продукти, които ще са ви нужни да приготвите това вкусно агнешко на фурна.
Месо и шпиковане
1 агнешки бутче ( за предпочитан прясно и от младо агне);
8 скилидки чесън;
8 шушулки кардамон;
1 с.л. черен пипер на църна.
Смес от сухи подправки
- 1 супена лъжици кафява захар;
- 1 с.л. бахар на прах;
- 1 с.л. канела;
- 1 с.л. чесън на прах;
- 3 с.л. червен пипер на люспи;
- 1 с.л. сол.
Мокра смес
- 150гр кисело мляко;
- 50мл кетчуп;
- 50мл зехтин;
- 1 супени лъжици соев сос;
За печенето
- 1 глави лук, нарязани наполовина;
- 1 глави чесън, нарязани наполовина;
- 2 дафинови листа;
- канела;
- 2 чаши бульон (зеленчуков или агнешки).
Приготвяне на печено агнешко бутче на фурна с фолио
Подгответе агнешкото месо като използвате остър нож, за да направите цепки в агнешкото бутче, достатъчно дълбоки, за да поберат скилидката чесън и кардамон.
Натиснете ги добре в процепа и добавете 1-2 зрънца черен пипер.
Направете сместа по-горе от сухи подправки в купа и поръсете сухите подправки равномерно върху агнешкото, като внимавате да покриете всички страни и всяка възможна част от бутчето.
В по-дълбока купа или чаша смесете мократа смес. Изсипете мократа смес върху агнешкото бутче и използвайте ръцете си, за да го масажирате добре в месото.
Преместете го във временна тава, в която агнешкото да се маринова. Добре е да престои минимум 2 часа, като може да го държите в марината до 2 дни. Когато е вече време да го опечете, предварително загрейте фурната до 170 градуса.
Около агнешкото разпръснете лукът, чесънът дафиновите листа и налейте горещия бульон. Покрийте агнешкото бутче с фолио и печете до готовност. Това обикновено отнема около 3 часа, но е винаги добре да проверявате.
Да ви е сладко!
Разгледайте и другите ни кулинарни рецепти с агнешко месо: