Брюкселското зеле може да не е любимо на всички, но си струва да се опита, особено ако е печено. Тази рецепта за печено брюкселско зеле с американски орех (пекан) е лесен начин да покажете умения до съвършенство.
Рецепта за брюкселско зеле с пекан
Необходими продукти:
- 1 килограм брюкселско зеле (почистено);
- 50-80 гр нарязан лук;
- 2 супени лъжици зехтин или гхи (пречистено масло);
- 1 ч.л. сушена мащерка;
- 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер;
- 45гр супени лъжици нарязани на ситно бадеми (3 с.л.).
Поставете нарязаните кълнове на един слой върху хартия за печене. Направете малък срез на кръст в горната част на всяко брюкселско зеле с помощта на остър нож, след което поръсете обилно със зехтин или гхи.
Печете докато покафенеят (или около 20 минути) леко по краищата и омекнат, ако е нужно надупчете с вилица. Изпечете и ядките по желание, но може е сурови.
Добавете готовото ястие, може да добавите и малко бекон за по-богат вкус, ако предпочитате да имате и месен компонент.
Да ви е сладко!
снимка: stock.adobe.com