Необходими породукти
- пита
- 300 гр телешка кайма
- подправка за кайма
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- 200 мл готварска сметана
- нарязано сирене
- яйчен жълтък
- 1 ч. л. мляко
- моцарела
- вода
- брашно
Как да приготвите Печен джоб от тесто с плънка
Сложете 300 гр телешка кайма в тиган и запържете на умерен огън. Щом започне да пуска сок, добавете 200 мл сметана, за да придадете кремообразност на плънката.
Овкусете със сол, черен и червен пипер, както и подправките за месо. Разбъркайте добре и оставете плънката да къкри малко, след което добавете сирене за по-лепкава текстура.
Поставете резен сирене и малко от плънката върху всяко парче от резена пита. Внимателно сгънете питата във формата на триъгълник.
За фиксиране на краищата използвайте смес от вода и брашно, което запечатва идеално пликовете.
Поставете триъгълниците върху покрита с хартия за печене тава. Намажете ги със смес от жълтък и мляко за да придадете златиста и групкава коричка. Отгоре поръсете обилно с настъргана моцарела или друго сирене по ваш избор.
Поставете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете джоба за около 15-20 минути, докато кашкавалът отгоре се разтопи и повърхността стане златиста.
Вижте тази публикация в Instagram.
Бързи съвети:
Сервирайте джоба горещ, направо от фурната. Плънката е още по-страхотна, ако добавите пресни зеленчуци, билки или лек дип като гръцко кисело мляко с билки.
Вместо сметана можете да използвате натурално кисело мляко.
Вместо пита хляб можете да използвате тортила.
Так приготвения печен джоб от тесто е подходящи за бърза закуска, за рожден ден или дори за специален повод. Поради леснотата на приготвяне, можете да експериментирате с пълнежа, като го размените с пилешко месо или добавите, гъби и зеленчуци.
Виж още: Тортила с пилешко месо