Как се приготвя печен заек? За да приготвите заешко месо и в същото време, то да стане крехко, а да не се къса на конци и да е жилаво при дъвчене, трябва да го мариновате предварително поне за 12 часа.
Така съставките от маринатата ще имат време за разчупят структурата на белтъка и да направят месото по-крехко след сготвяне.
Рецепта за печен заек
- 1 средно голям заек;
- 200 гр. бекон;
- 200 мл. сметана;
- 130 гр. горчица;
- 180 гр. краве масло;
- олио.
За маринатата
- 700-800 мл. бяло вино;
- 2 глави лук;
- 1 глава чесън;
- 2 моркова;
- 120 гр. горчица;
- мащерка;
- черен пипер;
- сол.
Начин на приготвяне
Заекът се разрязва на шест порции. Прави се марината, като лукът, чесъна и морковите се нарязват и се прибавят бялото вино, горчицата, мащерката, черният пипер и солта.
В подходящ съд се нареждат парчетата от заека, поливат се с маринатата и се оставя да престои за около 12 часа.
Месото се запържва в олиото и маслото от всички страни. Поставя се в намазана тавичка за печене, намазва се с горчица, добавя се сметаната и нарязаният на ситно бекон и се долива с 300-400 мл. от маринатата.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече на 180 градуса около час, час и двадесет минути, до готовност на месото. Поднася се топло порусено с магданоз.
Да ви е сладко!
Разгледайте и другите ни предложенията за чоп кебап с тиквички и празнична пълнена пуйка с ориз и гъби.