Печен чийзкейк с тиква и орехи

Печен чийзкейк с тиква и орехи…, идеалният десерт за Коледа, Нова година, но и подходящ за всеки друг празник, а защо не и делник! Чийзкейкът с тиква и добавени орехи към блата е изискан десерт, който може да приготвите много лесно, стига да следвате стъпките по-долу.

Тиквата, както знаем е символ на есента и богатството, а в комбинация с кремообразната текстура на готовия чийзкейк, се създава истинска експлозия от аромати и вкусове. Ароматът на орехи, канела и  ванилия допълват десерта и засилват вкусовете му.

Този чийзкейк е отличен избор за празничната трапеза, защото е елегантен завършек след  всяко ястие,  добавя лекота и наслада, която със сигурност ще впечатли вашите гости. Ето и от какво ще имате нужда:

За основата:

  • 200 гр. бисквити (по избор: обикновени, с овес или с джинджифил)
  • 100 гр. разтопено масло
  • 1 с.л. кафява захар

За крема:

  • 400 гр. крема сирене на стайна температура
  • 200 гр. тиквено пюре (домашно приготвено или готово)
  • 50 гр орехи
  • 150 гр. захар
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ванилия
  • 100 мл течна сметана

За топинга:

  • 200 мл. заквасена сметана
  • 2 с.л. пудра захар
  • 1/2 ч.л. ванилия
  • орехи, карамелизирани ядки или настърган шоколад за украса

Как се прави печен чийзкейк с тиква и орехи

Печен чийзкейк с тиква и орехи

Смелете бисквитите на ситни трохи, орехите смелете и ги смесете с разтопеното масло и кафявата захар. Разпределете сместа равномерно в основата на форма за печене с подвижен ринг, като притиснете добре. Поставете формата в хладилника за 20–30 минути, за да стегне.

Разбийте крема сиренето със захарта до гладка смес. Добавете тиквеното пюре, канелата и ванилията, като разбъркате добре. Постепенно добавете яйцата, едно по едно, и накрая налейте течната сметана. Разбъркайте, докато сместа стане хомогенна.

Изсипете крема върху основата в охладената форма. Загрейте фурната на 160 градуса и печете подготвения чийзкейк на водна баня за около 50–60 минути, докато средата стане леко мека, но краищата по-стегнати.

Смесете заквасената сметана с пудрата захар и ванилията. След като чийзкейкът се охлади за около 15 минути, разпределете топинга равномерно върху него. Оставете го да се охлади напълно на стайна температура и след това го приберете в хладилник за минимум 4 часа, а най-добре за една нощ.

Чийзкейк с тиква

 

Преди сервиране, украсете тиквения чийзкейка по избор (с карамелизирани ядки, натрошени орехи или настърган шоколад), за да добавите финален акцент. В завършек получавате един страхотен десерт, който е едновременно ефектен и вкусен.

Приготвянето на този печен чийзкейк с тиква и орехи е истинско удоволствие, а резултатът винаги е впечатляващ. Опитайте го и създайте незабравими празнични спомени, изпълнени с наслада и сладост.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано