НачалоРецептиКолбаси, суджуци, мезетаПикантен суджук по непроменена...

Пикантен суджук по непроменена от 55 години рецепта

Зима е, студено е. Какво по-добро време от това, за да приготвите един прът с домашен  пикантен суджук?  Достатъчни са му 3 седмици за да се изсуши до степен, приятен за консумация, не много твърд, но не и толкова мек, че да съсипе удоволствието от тънко нарязаното мезе.

Рецепта за пикантен суджук

Преди няколко седмици, публикувахме рецепта за класически суджук от свинско и телешко месо. Разликата от тази рецепта е в подправките разбира се. А подправките за този пикантен суджук, вижте по-долу в рецептата.

Продукти и съставки

Изберете си качествено месо от надеждна месарница, в която зареждат прясно свинско и говеждо месо. Поискайте да ви смелят парчета от двата вида 50/50 (ако нямате месомеллачка). Купете си овчи или телешки черва, но ако правите за първи път суджук използвайте колагенени черва, за пробата.  Останалото е във вашите ръце.

  • 5кг говеждо месо;
  • 5 кг свинско месо;
  • 220 гр;
  • 5 гр. натриев нитрит;
  • 50 гр. чубрица;
  • 5гр захар;
  • люти чушки (арнаутска, шипка по 4 бр. на килограм месо);
  • черен пипер 20 гр;
  • бахар 10 г.

Как се прави пикантен суджук

пикантен суджук

Говеждото и свинското месо се нарязват на късове с тегло по 50-100 г и се осолява със солта, натриевия нитрит (в по-стари времена, селитрата е била заместител на днешната нитритна сол) и захарта.

Нарязаното месо се оставя на хладно място в кошница или на наклонена маса, за да се осоли и оцеди. Лютите пиперки се почистват от семето. Осоленото месо се размесва с всички подправки и се смила с месомелачката през решетка с диаметър на отворите 3 мм.

пикантен суджук

Каймата се омесва добре и се пълни в тънки говежди черва, които се превъртат през всеки 14 см. Оформените парчета се нарязват на чифтове, залепват се краищата им и се подлагат на сушене и пресоване.

пикантен суджук

Е, това е то, суджкук… хубав домашен пикантен суджук! Надяваме се и вашите петълки да са станали сполучливи.

Успех!

Прегледайте и другите ни рецепти за сушени мезета:

Класически домашен суджук от майстор колбасар;

Рецепта за филе Елена (свинска пастърма);

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...