Това пикантно пиле по азиатски с брюкселско зеле е вкусно и здравословно ястие, идеално за всеки повод. Приготвя се бързо и лесно, оставяйки ви да се чувствате сити и удовлетворени.
Може да използвате тази рецепта, за да преминете бавно към алкална диета, или я като лакомство от време на време.
Пикантно пиле по азиатски
Необходими продукти
- 1 килограм пилешки гърди (или месо от бучтето) без кости и кожа;
- 2 супени лъжици соев сос или сос тамари;
- 1 чаена лъжичка настърган пресен джинджифил;
- 3 скилидки чесън на прах;
- 1 супена лъжица мед;
- 1/4 чаена лъжичка смлян черен пипер;
- щипка кайенски пипер по желание;
- 1/2 чаша зеленчуков бульон;
- 2 чаши настъргано брюкселско зеле.
Начин на приготвяне
В голяма затваряща се торбичка (достатъчно голяма, че да побере пилео) смесете соев сос или сос тамари с джинджифила, чесън на прах, мед или нектар от агаве, черен пипер и лют червен пипер. Това е сместа за мариноване на пилето, оставете я да престои известно време.
Нарежете и намажете пилето, и го пъхнете в найлоновия плик с подправките, като го обръщате за да покриете равномерно всички части. Поставете плика с пилето в хладилника за 30 минути, за да си поеме от вкуса.
Загрейте една супена олио в голям тиган на средно висока температура и добавете маринованото пиле в тигана, като гответе за около 5-6 минути, или докато пилето се сготви и придобие лек загар.
Разбърквайте от време на време, за да предотвратите залепването и да осигурите равномерно готвене. Извадете пилето от тигана и го оставете настрана.
В същия тиган добавете още една супена лъжица олио и го загрейте на средно висока температура. Добавете брюкселското зеле в тигана и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Гответе около 8-10 минути или докато брюкселското зеле омекне и леко се карамелизира. Разбърквайте от време на време, за да не загори.
След като брюкселското зеле се сготви, върнете свареното пиле в тигана с брюкселското зеле. Разбъркайте всичко заедно и гответе 2-3 минути, за да позволите на вкусовете да се смесят. Опитайте ястието и коригирайте подправките, ако е необходимо. Можете да добавите още соев сос, или сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте вашето пикантно пиле по азиатски с прясна мащерка за декорация.
Да ви е сладко!
Виж още:
сочно пилешко със сметана и гъби
снимка: stock.adobe.com