Необходими продукти за яхния с пилешко и лук
- 4-5 пилешки бутчета или 500 г пилешко месо по избор
- 500 гр. лук (по възможност дребен лук за яхнии или обикновен,
- нарязан на едро)
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 3 супени лъжици олио или масло
- 1 дафинов лист
- 500 мл. пилешки бульон или топла вода
- щипка захар (по желание, за балансиране на вкуса)
- сол и черен пипер на вкус
- свеж магданоз за гарниране
Рецепта за пилешка яхния с лук
Измийте и подсушете около 1/2 кг пилешко месо. Ако използвате бутчета, можете да ги оставите цели или да ги разрежете на две части. Посолете и поръсете с черен пипер.
В дълбока тенджера загрейте олиото и запържете пилешкото месо от двете страни до златисто. Извадете го и оставете настрана.
В същата мазнина добавете нарязания лук и морковите. Запържете, докато лукът стане прозрачен. Добавете чесъна и разбъркайте за още минута.
Добавете доматеното пюре и червения пипер и разбъркайте добре, за да се разнесат ароматите.
Върнете пилешкото месо в тенджерата и налейте пилешки бульон или топла вода, така че месото да бъде почти покрито. Добавете дафиновия лист и щипка захар, ако желаете. Оставете ястието да заври, след което намалете огъня и оставете яхнията да къкри около 30-40 минути.
Проверете месото, трябва да е меко и лесно да се отделя от костта. Ако е необходимо, коригирайте със сол и черен пипер и премахнете дафиновия лист. Поднесете готовата пилешка яхния с лук топла, гарнирана със свеж магданоз.
Да ви е сладко!
Виж още: