Пилешка яхния с лук

Зимата е сезонът, който естествено ни насочва към по-плътни и топли ястия, които да ни осигурят необходимата енергия и комфорт, а тази пилешка яхния с лук е точно едно от тях. Това е чисто традиционна нашенска рецепта, която обаче винаги може да нагласите по свой вкус.

Необходими продукти за яхния с пилешко и лук

  • 4-5 пилешки бутчета или 500 г пилешко месо по избор
  • 500 гр. лук (по възможност дребен лук за яхнии или обикновен,
  • нарязан на едро)
  • 2 моркова, нарязани на кръгчета
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 3 супени лъжици олио или масло
  • 1 дафинов лист
  • 500 мл. пилешки бульон или топла вода
  • щипка захар (по желание, за балансиране на вкуса)
  • сол и черен пипер на вкус
  • свеж магданоз за гарниране

Рецепта за пилешка яхния с лук

Измийте и подсушете около 1/2 кг пилешко месо. Ако използвате бутчета, можете да ги оставите цели или да ги разрежете на две части. Посолете и поръсете с черен пипер.

В дълбока тенджера загрейте олиото и запържете пилешкото месо от двете страни до златисто. Извадете го и оставете настрана.

В същата мазнина добавете нарязания лук и морковите. Запържете, докато лукът стане прозрачен. Добавете чесъна и разбъркайте за още минута.

Добавете доматеното пюре и червения пипер и разбъркайте добре, за да се разнесат ароматите.

Върнете пилешкото месо в тенджерата и налейте пилешки бульон или топла вода, така че месото да бъде почти покрито. Добавете дафиновия лист и щипка захар, ако желаете. Оставете ястието да заври, след което намалете огъня и оставете яхнията да къкри около 30-40 минути.

Проверете месото, трябва да е меко и лесно да се отделя от костта. Ако е необходимо, коригирайте със сол и черен пипер и премахнете дафиновия лист. Поднесете готовата пилешка яхния с лук топла, гарнирана със свеж магданоз.

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано