Ястието пилешки джоб с топено сирене е изключително апетитно и комбинира крехко пилешкото месо с меко топено сирене, поръсено с подправки и опечено на фурна. Чудесен избор за вечеря, тъй като се приготвя лесно, бързо и често с продукти, които ги имате под ръка. Следвайте тази подробна рецепта, за да приготвите вкусно и сочно ястие, което ще зарадва всички на масата.
Необходими продукти:
- 4 броя пилешки гърди (без кожа и кости)
- 150 гр. топено сирене (можеш да използвате натурално или с добавени подправки, като гъби или шунка)
- 100 гр. кашкавал (настърган)
- 2-3 кисели краставички (нарязани на тънки лентички)
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. пушен червен пипер (по избор)
- сол
Рецепта за пилешки джоб с топено сирене
Измийте добре пилешките гърди и ги подсушете с кухненска хартия. С остър нож направете дълбок хоризонтален разрез във всяка гърда, за да създадете кухина под формата на „джоб“. Внимавайте да не прорежете докрай месото.
Поръсете вътрешността и външната част на всяко парче месо със сол, черен пипер и пушен червен пипер. Нарежете топеното сирене и кашкавала на тънки филийки, а киселите краставички на тънки ивички.
Напълнете всеки пилешки джоб с парче топено сирене, малко настърган кашкавал и няколко резенчета кисела краставичка.
Затворете джобовете с клечки за зъби или фиксирайте с конец, за да не се разтворят по време на готвене.
Загрейте фурната на 200 градуса и подредете джобовете в тава, покрита с хартия за печене. Полейте леко със зехтин и печете за 25-30 минути, след което обърнете джобовете за още 10-15 минути, за да се изпекат равномерно.
Гарнитура, сервиране и малки съвети
Може да сервирате готовия пилешки джоб с топено сирене, гарниран със свежа салата, картофено пюре или сотирани гъби.
По желание можете да поднесете ястието с чеснов сос, дип от майонеза или сладко-кисел сос за допълнителен вкус.
- ако не разполагате с топено сирене, можете да използвате крема сирене или моцарела като алтернатива;
- за по-богат вкус може да добавите към плънката нарязани сушени домати или свежи билки като босилек и магданоз;
- ако разполагате с време, мариновайте пилешките гърди в смес от кисело мляко, лимонов сок и подправки за поне 1 час преди приготвянето;
Пилешките джобове с топено сирене са чудесен избор за вкусно, засищащо и интересно ястие, което може да се адаптира според вашия вкус.
Да ви е сладко!
Виж още: