Пилешки хапки на фурна са здравословна алтернатива на класическите пържени хапки от пилешко, но също толкова вкусни и без излишните калории и мазнини. Те са приятна комбинация от крехко пилешко месо с богатите вкусове на подправки, сосове и хрупкава текстура.
В тази рецепта ще представим три различни варианта:
- Класически пилешки хапки на фурна с панировка – хрупкави и вкусни, те са идеални за любителите на бързото хранене в домашен, по-здравословен вид
- Хапки от пилешко с мед и горчица – сочни, крехки и с деликатен вкус, те добавят нотка сладост и лека пикантност, подходящи за по-изискано похапване.
- Пилешки хапки със сметаново-чеснова коричка и пармезан – вкусни и неустоими
И трите рецепти се приготвят на фурна, което ги прави по-леки и здравословни в сравнение с пържените алтернативи.
Вариант 1: Хрупкави Пилешки хапки на фурна с панировка
Необходими продукти:
(за около 4 порции)
- 500 гр. пилешко филе (гърди, без кожа и кости)
- 2 яйца
- 1 ч.ч. галета (корнфлейкс или царевично брашно за по-хрупкаи хапки)
- 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Измийте пилешкото филе под течаща вода и го подсушете с кухненска хартия. Нарежете го на еднакви по големина хапки, приблизително 3-4 см. всяка, за равномерно изпичане.
В три отделни купи подгответе:
- брашното, смесено с подправките (червен пипер, чесън, сол, черен пипер);
- разбитите яйца;
- галетата или царевичното брашно (може да добавите и сусам за по-различен вкус).
Вземете всяка хапка и я оваляйте последователно Първо в брашното, после в яйцата и накрая в галетата. Подредете хапките върху тава, покрита с хартия за печене.
Поръсете леко с мазнина отгоре или използвайте спрей за готвене. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (горен и долен реотан, без вентилатор) за 25-30 минути, като по средата на времето ги обърнете, за да се запекат равномерно.
Поднесете със сос по избор – чеснов со, млечен бял сос, барбекю или кетчуп. Може да сервирате с гарнитура от печени картофи, ориз или свежа салата.
Виж още: Панирани хапки с яйце и брашно от пилешко месо
Рецепта 2: Пилешки хапки с мед и горчица
Необходими продукти за около 4-5 порции пилешки хапки на фурна
- 500 гр. пилешко филе
- 2 с.л. мед
- 2 с.л. дижонска горчица (може и обикновена)
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1/2 ч.л. чесън на прах (или 1 скилидка пресен чесън)
- сол и черен пипер – на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешкото филе се измива и нарязва на хапки със същия размер, както при първия вариант. В купа смесете меда, горчицата, соевия сос, зехтина, лимоновия сок и подправките, и разбъркайте добре докато се получи хомогенен сос.
Сложете пилешките хапки в купата с марината, разбъркайте хубаво, за да се покрият равномерно, и покрийте с фолио. Оставете да престоят най-малко 30 минути (или до 4 часа в хладилник за по-крехки хапки).
Подредете маринованите хапки в тава с хартия за печене. Може да залеете с остатъка от маринатата. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за 20-25 минути, или докато месото се зачерви леко и се сготви напълно. При нужда, обърнете на половината от времето.
Тези хапки са изключително ароматни и подходящи за комбиниране със зелена салата, задушени зеленчуци или киноа. Можете да поднесете и допълнителен медено-горчичен сос.
Виж още: Пилешки с ориз на фурна
Вариант 3: Пилешки хапки на фурна с пармезан
Необходими продукти за около 4 порции
- 500 гр. пилешко филе
- 150 мл. готварска сметана (20-30%)
- 2-3 скилидки чесън (или 1 ч.л. чесън на прах)
- 1/2 ч.ч. настърган пармезан (може да се замени с кашкавал)
- 1 ч.ч. галета (по възможност домашна, за по-добър вкус)
- 1 с.л. масло (разтопено)
- 1/2 ч.л. риган или мащерка
- 1/4 ч.л. черен пипер
- сол – на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете пилешкото филе на средни по големина хапки, измийте ги и ги подсушете. В купа смесете готварската сметана с: пресования или настърган чесън, ригана/мащерката, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте до хомогенност.
Сложете пилешките хапки в сметановата смес и оставете да престоят поне 30 минути в хладилник за да станат по-сочни след печене. Сметаната ще омекоти месото и ще му придаде наситен, кремообразен вкус.
В отделна купа смесете галетата с настъргания пармезан и разтопеното масло. Разбъркайте добре, сместа трябва да е леко влажна, за да полепне добре по месото. Вземете всяка хапка от сметановата смес и я оваляйте в сместа с галета и пармезан. Не отцеждайте много сметаната, тя ще спомогне за залепването.
Подредете хапките в тава с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 190-200 градуса за 25 минути, докато се образува златиста, ароматна коричка. Може да включите и вентилатора на последните 5 минути за допълнителна хрупкавост.
Тези хапки са вкусни както топли, така и студени. Сервирайте ги със зелена салата, домашен чеснов сос или млечно-лимонов дресинг. Могат да се използват и за пълнене на тортиля или домашни сандвичи.
Съвети за перфектни пилешки хапки на фурна
- Не препичайте месото. Пилешкото филе изсъхва лесно, наблюдавайте го и извадете, щом центърът е бял и сочен;
- Можете да използвате и бутче без кожа и кости, ако искате по-сочен резултат, особено за втората рецепта;
- Добавете сушени подправки като мащерка или розмарин за по-дълбок вкус.
Сосове за сервиране: Айоли, млечен сос с копър, сос ранч, барбекю или сладко-кисел сос – всичко зависи от вкуса ви.
Препоръки за всяка от рецептите:
- Подходяща гарнитура: Задушени зеленчуци, печени картофи, киноа, булгур, ориз или свежа салата със зехтин;
- Замразяване: Можете да замразите хапките преди или след печене. Ако ги замразите сурови, просто ги подредете върху хартия, замразете и после прехвърлете в плик, така няма да слепнат;
- Разнообразие: Използвайте различни билки – розмарин, босилек, къри, лук на прах, пушен пипер, за да създадете своя собствена версия;
- За деца: Премахнете лютивите подправки и предложете хапките със сладък млечен сос или домашен кетчуп.
3 вкусни идеи за пилешки хапки, една фурна – безкрай възможности
С трите предложени варианта – класически пилешки хапки на фурна, с медено-горчичен сос и със сочна сметанова коричка и пармезан, получавате гъвкав репертоар от рецепти, подходящи за всеки вкус и повод. Всички те са приготвени без пържене, което ги прави не само по-здравословни, но и много по-удобни за приготвяне у дома.
Вместо да купувате полуфабрикати, можете да приготвите най-вкусние пилешки хапки с пресни продукти, съвсаем малко мазнина и много вкус. Гответе с увереност, защото фурната е ваш съюзник в създаването на здравословни и вкусни ястия!
Виж още: Пиле в сладко-кисело сос