Ястия с месоПилешко месо

Пилешки хапки на фурна (3 варианта)

Пилешки хапки на фурна са здравословна алтернатива на класическите пържени хапки от пилешко, но също толкова вкусни и без излишните калории и мазнини. Те са приятна комбинация от крехко пилешко месо с богатите вкусове на подправки, сосове и хрупкава текстура.

В тази рецепта ще представим три различни варианта:

  • Класически пилешки хапки на фурна с панировка – хрупкави и вкусни, те са идеални за любителите на бързото хранене в домашен, по-здравословен вид
  • Хапки от пилешко с мед и горчица – сочни, крехки и с деликатен вкус, те добавят нотка сладост и лека пикантност, подходящи за по-изискано похапване.
  • Пилешки хапки със сметаново-чеснова коричка и пармезан – вкусни и неустоими

И трите рецепти се приготвят на фурна, което ги прави по-леки и здравословни в сравнение с пържените алтернативи.

Вариант 1: Хрупкави Пилешки хапки на фурна с панировка

Пилешки хапки на фурна

Необходими продукти:

(за около 4 порции)

  • 500 гр. пилешко филе (гърди, без кожа и кости)
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. галета (корнфлейкс или царевично брашно за по-хрупкаи хапки)
  • 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 2 с.л. зехтин или олио

Начин на приготвяне:

Измийте пилешкото филе под течаща вода и го подсушете с кухненска хартия. Нарежете го на еднакви по големина хапки, приблизително 3-4 см. всяка, за равномерно изпичане.

В три отделни купи подгответе:

  • брашното, смесено с подправките (червен пипер, чесън, сол, черен пипер);
  • разбитите яйца;
  • галетата или царевичното брашно (може да добавите и сусам за по-различен вкус).

Вземете всяка хапка и я оваляйте последователно Първо в брашното, после в яйцата и накрая в галетата. Подредете хапките върху тава, покрита с хартия за печене.

Поръсете леко с мазнина отгоре или използвайте спрей за готвене. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (горен и долен реотан, без вентилатор) за 25-30 минути, като по средата на времето ги обърнете, за да се запекат равномерно.

Поднесете със сос по избор – чеснов со, млечен бял сос, барбекю или кетчуп. Може да сервирате с гарнитура от печени картофи, ориз или свежа салата.

Виж още: Панирани хапки с яйце и брашно от пилешко месо

Рецепта 2: Пилешки хапки с мед и горчица

Пилешки хапки на фурна

Необходими продукти за около 4-5 порции пилешки хапки на фурна

  • 500 гр. пилешко филе
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. дижонска горчица (може и обикновена)
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1/2 ч.л. чесън на прах (или 1 скилидка пресен чесън)
  • сол и черен пипер – на вкус

Начин на приготвяне:

Пилешкото филе се измива и нарязва на хапки със същия размер, както при първия вариант. В купа смесете меда, горчицата, соевия сос, зехтина, лимоновия сок и подправките, и разбъркайте добре докато се получи хомогенен сос.

Сложете пилешките хапки в купата с марината, разбъркайте хубаво, за да се покрият равномерно, и покрийте с фолио. Оставете да престоят най-малко 30 минути (или до 4 часа в хладилник за по-крехки хапки).

Подредете маринованите хапки в тава с хартия за печене. Може да залеете с остатъка от маринатата. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за 20-25 минути, или докато месото се зачерви леко и се сготви напълно. При нужда, обърнете на половината от времето.

Тези хапки са изключително ароматни и подходящи за комбиниране със зелена салата, задушени зеленчуци или киноа. Можете да поднесете и допълнителен медено-горчичен сос.

Виж още: Пилешки с ориз на фурна

Вариант 3: Пилешки хапки на фурна с пармезан

Пилешки хапки на фурна

Необходими продукти за около 4 порции

  • 500 гр. пилешко филе
  • 150 мл. готварска сметана (20-30%)
  • 2-3 скилидки чесън (или 1 ч.л. чесън на прах)
  • 1/2 ч.ч. настърган пармезан (може да се замени с кашкавал)
  • 1 ч.ч. галета (по възможност домашна, за по-добър вкус)
  • 1 с.л. масло (разтопено)
  • 1/2 ч.л. риган или мащерка
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • сол – на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете пилешкото филе на средни по големина хапки, измийте ги и ги подсушете. В купа смесете готварската сметана с: пресования или настърган чесън, ригана/мащерката, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте до хомогенност.

Сложете пилешките хапки в сметановата смес и оставете да престоят поне 30 минути в хладилник за да станат по-сочни след печене. Сметаната ще омекоти месото и ще му придаде наситен, кремообразен вкус.

В отделна купа смесете галетата с настъргания пармезан и разтопеното масло. Разбъркайте добре, сместа трябва да е леко влажна, за да полепне добре по месото. Вземете всяка хапка от сметановата смес и я оваляйте в сместа с галета и пармезан. Не отцеждайте много сметаната, тя ще спомогне за залепването.

Подредете хапките в тава с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 190-200 градуса за 25 минути, докато се образува златиста, ароматна коричка. Може да включите и вентилатора на последните 5 минути за допълнителна хрупкавост.

Тези хапки са вкусни както топли, така и студени. Сервирайте ги със зелена салата, домашен чеснов сос или млечно-лимонов дресинг. Могат да се използват и за пълнене на тортиля или домашни сандвичи.

Съвети за перфектни пилешки хапки на фурна

  • Не препичайте месото. Пилешкото филе изсъхва лесно, наблюдавайте го и извадете, щом центърът е бял и сочен;
  • Можете да използвате и бутче без кожа и кости, ако искате по-сочен резултат, особено за втората рецепта;
  • Добавете сушени подправки като мащерка или розмарин за по-дълбок вкус.

Сосове за сервиране: Айоли, млечен сос с копър, сос ранч, барбекю или сладко-кисел сос – всичко зависи от вкуса ви.

Препоръки за всяка от рецептите:

  • Подходяща гарнитура: Задушени зеленчуци, печени картофи, киноа, булгур, ориз или свежа салата със зехтин;
  • Замразяване: Можете да замразите хапките преди или след печене. Ако ги замразите сурови, просто ги подредете върху хартия, замразете и после прехвърлете в плик, така няма да слепнат;
  • Разнообразие: Използвайте различни билки – розмарин, босилек, къри, лук на прах, пушен пипер, за да създадете своя собствена версия;
  • За деца: Премахнете лютивите подправки и предложете хапките със сладък млечен сос или домашен кетчуп.

3 вкусни идеи за пилешки хапки, една фурна – безкрай възможности

С трите предложени варианта – класически пилешки хапки на фурна, с медено-горчичен сос и със сочна сметанова коричка и пармезан, получавате гъвкав репертоар от рецепти, подходящи за всеки вкус и повод. Всички те са приготвени без пържене, което ги прави не само по-здравословни, но и много по-удобни за приготвяне у дома.

Вместо да купувате полуфабрикати, можете да приготвите най-вкусние пилешки хапки с пресни продукти, съвсаем малко мазнина и много вкус. Гответе с увереност, защото фурната е ваш съюзник в създаването на здравословни и вкусни ястия!

Виж още: Пиле в сладко-кисело сос

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО