Рецепта за пилешко филе със сметана. Днес е Петеларов ден, по известен като Петльовен, в по-голямата част от България и по традиция се изпълняват различни обичаи, но всички свързани с петел и пилешко месо дали на фурна или готвено и поднесено на трапезата, като цяло.
Далеч сме от мисълта, че ще се събудите, ще излезете навън и ще отсечете главата, на петела, който после ще сготвите (макар на много места, този обичай все още да е запазен и до днес). Повече за това откъде идва честването на празника, може да прочетете тук.
Пилешко филе със сметана и гъби
Ако няма да правите курбан с петела, ви предлагаме един по съвременен вариант на вкусно и сочно пилешко месо сготвено с гъби печурки и сметана, а именно пилешко филе със сметана.
Необходими продукти
- 500 гр. пилешки гърди;
- 400 гр. пресни печурки;
- 10 гр. сухи манатарки;
- 250 гр. готварска сметана;
- 1 глава лук;
- бял пипер;
- прясна мащерка;
- 50 гр. масло;
- 70 мл. олио;
- магданоз или див лук по желание;
- сол.
За гарнитура по желание:
- картофи;
- сол на вкус.
Ако желаете да изключите хляба от менюто, картофите са идеалния въглехидрат за тази цел, които всъщност много добре се съчетават с пилешкото в сметана.
Как се прави пилешко филе със сметана
Изчистете от ципи пилешките гърди, измийте ги добре със студена вода и подсушете. и Нарежете месото на средно големи кубчета, така че да бъдат приблизително един размер. Загрейте маслото в подходящ тиган, който да е достатъчно дълбок, че да поеме всички продукти и прибавете пилешкото.
Гответе, докато придобие златист загар. Следва да прехвърлете пилешкото филе в друг съд и в същия тиган да налеете растителна мазнина (олио), да прибавете ситно нарязаният лук и така да готвите около 5-6 минути.
Прибавете ситно нарязаните манатарки, които предварително накиснатите във вода и нарязани манатарки. Гответе 10 минути.
Добавете сметаната, прибавете мащерката, пипера и сол на вкус. Гответе още 5-6 минути или, докато соса започне да се сгъстява. Поднесете ястието поръсено със ситно нарязан магданоз или див лук.
По желание, може да сварите картофи, да нарежете на едри парчета и да да ги добавите като гарнитура към ястието.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за пилешко филе със сметана и гъби ви е харесала, вижте и другите ни предложения за пилешка супа и пиле с кисело зеле.