Сочно пилешко филе със сметана и гъби

Рецепта за пилешко филе със сметана. Днес е Петеларов ден, по известен като Петльовен, в по-голямата част от България и по традиция се изпълняват различни обичаи, но всички свързани с петел и пилешко месо дали на фурна или готвено и поднесено на трапезата, като цяло.

Далеч сме от мисълта, че ще се събудите, ще излезете навън и ще отсечете главата, на петела, който после ще сготвите (макар на много места, този обичай все още да е запазен и до днес). Повече за това откъде идва честването на празника, може да прочетете тук.

Пилешко филе със сметана и гъби

пилешко филе със сметана

Ако няма да правите курбан с петела, ви предлагаме един по съвременен вариант на вкусно и сочно пилешко месо сготвено с гъби печурки и сметана, а именно пилешко филе със сметана.

Необходими продукти

запържен лук

  • 500 гр. пилешки гърди;
  • 400 гр. пресни печурки;
  • 10 гр. сухи манатарки;
  • 250 гр. готварска сметана;
  • 1 глава лук;
  • бял пипер;
  • прясна мащерка;
  • 50 гр. масло;
  • 70 мл. олио;
  • магданоз или див лук по желание;
  • сол.

гъби печурки

За гарнитура по желание:

  • картофи;
  • сол на вкус.

Ако желаете да изключите хляба от менюто, картофите са идеалния въглехидрат за тази цел, които всъщност много добре се съчетават с пилешкото в сметана.

Как се прави пилешко филе със сметана

Изчистете от ципи пилешките гърди, измийте ги добре със студена вода и подсушете. и Нарежете месото на средно големи кубчета, така че да бъдат приблизително един размер. Загрейте маслото в подходящ тиган, който да е достатъчно дълбок, че да поеме всички продукти и прибавете пилешкото.

пилешко филе

Гответе, докато придобие златист загар. Следва да прехвърлете пилешкото филе в друг съд и в същия тиган да налеете растителна мазнина (олио), да прибавете ситно нарязаният лук и така да готвите около 5-6 минути.

пилешко филе със сметана

Прибавете ситно нарязаните манатарки, които предварително накиснатите във вода и нарязани манатарки. Гответе 10 минути.

сушени манатарки

Добавете сметаната, прибавете мащерката, пипера и сол на вкус. Гответе още 5-6 минути или, докато соса започне да се сгъстява. Поднесете ястието поръсено със ситно нарязан магданоз или див лук.

пилешко филе със сметана

По желание, може да сварите картофи, да нарежете на едри парчета и да да ги добавите като гарнитура към ястието.

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за пилешко филе със сметана и гъби ви е харесала, вижте и другите ни предложения за пилешка супа и пиле с кисело зеле.

Застройка за пилешка супа

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано