НачалоЯстия с месоПилешко месоПиле в сладко-кисел сос...

Пиле в сладко-кисел сос по китайски – 3 рецепти

За да направите пиле в сладко-кисел сос съвсем не е нужно да бъдете спец в кулинарията. Всъщност ще се учудите колко лесно може да приготвите това бяло месо, за д стане вкусно и крехко точно както го правят по китайските ресторанти.

Сладко-киселото пиле произхожда от 18 век, ако не по-рано, разбира се от Китай. Това ястие се разпространило бързо в САЩ началото на 20-ти век,  а след това и по целия свят. Известно в някои страни, като Ku lo yuk 咕噜肉, оригиналът на тази рецепта е всъщност със свинско месо, а сладко-киселия сок се приготвя в неговия си вариант със сок от сливи вместо оцет.  Разбира се по-долните рецепти са с бяло месо от пиле.

Пиле в сладко-кисел сос със зеленчуци

  • пилешки гърди, нарязани на малки парчета;
  • 1 глава лук, нарязана на филийки;
  • 1 червена чушка, нарязана на ивици;
  • 1 морков, нарязан на тънки филийки;
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани;
  • кетчуп;
  • 1/4 чаша соев сос;
  • 2 с.л. оцет;
  • 2 с.л. кафява захар;
  • 1/2 ч.л. червен пипер;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • 2 с.л. зехтин.

Пиле с ананас в сладко-кисел сос

  • 500 гр пилешко месо;
  • 1 консерва ананаси;
  • 1/4 чаша кетчуп;
  • 2 с.л. соев сос;
  • 200 мл ябълков оцет;
  • 200 гр кафява захар;
  • 1 ч.л. сусам;
  • 2 скилидки чесън, нарязани;
  • сол и черен пипер на вкус.

Пиле в кисело-сладък сос със сусам

  • пилешки гърди, нарязани на ивици;
  • 1/4 чаша кетчуп;
  • 2 с.л. соев сос;
  • 200 мл ябълков оцет;
  • 200 гр захар;
  • вода;
  • 2 с.л. сусамово масло;
  • 2 с.л. сусам за поръсване;
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани;
  • сол и черен пипер на вкус.

Как да направите пиле в сладко-кисел сос

Успехът при приготвянето на това ястие се състои главно в приготвянето на соса за пилето. Ако сладко-киселия сос ви се получи добър на вкус, то няма как и ястието ви да не е вкусно, стига да не препържите пилешките хапки.

Която и от трите рецепти да изберете, начинът за приготвяне е почти един и същ.

За панировката

  • 200 гр брашно;
  • едно пакетче бакпулвер;
  • 2 с.л. олио;
  • 1 яйце (ако обичате по плътна панировка);
  • 200-300мл вода, колкото да се получи средно гъста смес за овалване на пилешкото месо.

Смествате всички продукти, овалвате и изпържвате хапките в предварително приготвената смес до златисто.

С течните съставки завирате сладко-киселия със следните продукти:

  • 200 гр захар;
  • 200 мл оцет (ябълков);
  • 100 гр кетчуп.
  • 1 с.л. брашно или нишесте.

Първо слагате оцета и захарта и бъркате постоянно докато сместа кипне. След това добавяте кетчупа и 1 супена лъжица брашно или нишесте за да сгъстите сместа до степен, който сте свикнали да виждате, когато сте консумирали това ястие.

Следва да полеете вече изпържените пилешки хапки със сладко-киселия сос и да гарнирате по желание.

В зависимост от това дали ще предпочетете пилето със зеленчуци, с ананас или  просто поръсено със сусам, приготвяте зеленчуците задушени и добаяе малко преди да се задушат със соев сос и 1 с.л. оцет и щипка захар.

Ако изберете рецептата с ананас, може да да запържите парченцата ананас с малко сусамово олио, соев сос и 2-3 с.л. кетчуп.

Да ви е сладко!

На вашето внимание предлагаме още няколко рецепти с пилешко месо:

Пикантно пиле по азиатски

Пиле върху сол

Пиле с кисело зеле

Пилешко филе със сметана и гъби

снимка: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име