За да направите пиле в сладко-кисел сос съвсем не е нужно да бъдете спец в кулинарията. Всъщност ще се учудите колко лесно може да приготвите това бяло месо, за д стане вкусно и крехко точно както го правят по китайските ресторанти.
Сладко-киселото пиле произхожда от 18 век, ако не по-рано, разбира се от Китай. Това ястие се разпространило бързо в САЩ началото на 20-ти век, а след това и по целия свят. Известно в някои страни, като Ku lo yuk 咕噜肉, оригиналът на тази рецепта е всъщност със свинско месо, а сладко-киселия сос се приготвя в неговия си вариант със сок от сливи вместо оцет. Разбира се по-долните рецепти са с бяло месо от пиле.
Пиле в сладко-кисел сос със зеленчуци
- пилешки гърди, нарязани на малки парчета;
- 1 глава лук, нарязана на филийки;
- 1 червена чушка, нарязана на ивици;
- 1 морков, нарязан на тънки филийки;
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани;
- кетчуп;
- 1/4 чаша соев сос;
- 2 с.л. оцет;
- 2 с.л. кафява захар;
- 1/2 ч.л. червен пипер;
- сол и черен пипер на вкус;
- 2 с.л. зехтин.
Пиле с ананас в сладко-кисел сос
- 500 гр пилешко месо;
- 1 консерва ананаси;
- 1/4 чаша кетчуп;
- 2 с.л. соев сос;
- 200 мл ябълков оцет;
- 200 гр кафява захар;
- 1 ч.л. сусам;
- 2 скилидки чесън, нарязани;
- сол и черен пипер на вкус.
Пиле в кисело-сладък сос със сусам
- пилешки гърди, нарязани на ивици;
- 1/4 чаша кетчуп;
- 2 с.л. соев сос;
- 200 мл ябълков оцет;
- 200 гр захар;
- вода;
- 2 с.л. сусамово масло;
- 2 с.л. сусам за поръсване;
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани;
- сол и черен пипер на вкус.
Как да направите пиле в сладко-кисел сос
Успехът при приготвянето на това ястие се състои главно в приготвянето на соса за пилето. Ако сладко-киселия сос ви се получи добър на вкус, то няма как и ястието ви да не е вкусно, стига да не препържите пилешките хапки.
Която и от трите рецепти да изберете, начинът за приготвяне е почти един и същ.
За панировката
- 200 гр брашно;
- едно пакетче бакпулвер;
- 2 с.л. олио;
- 1 яйце (ако обичате по плътна панировка);
- 200-300мл вода, колкото да се получи средно гъста смес за овалване на пилешкото месо.
Смествате всички продукти, овалвате и изпържвате хапките в предварително приготвената смес до златисто.
С течните съставки завирате сладко-киселия със следните продукти:
- 200 гр захар;
- 200 мл оцет (ябълков);
- 100 гр кетчуп.
- 1 с.л. брашно или нишесте.
Първо слагате оцета и захарта и бъркате постоянно докато сместа кипне. След това добавяте кетчупа и 1 супена лъжица брашно или нишесте за да сгъстите сместа до степен, който сте свикнали да виждате, когато сте консумирали това ястие.
Следва да полеете вече изпържените пилешки хапки със сладко-киселия сос и да гарнирате по желание.
В зависимост от това дали ще предпочетете пилето със зеленчуци, с ананас или просто поръсено със сусам, приготвяте зеленчуците задушени и добаяе малко преди да се задушат със соев сос и 1 с.л. оцет и щипка захар.
Ако изберете рецептата с ананас, може да да запържите парченцата ананас с малко сусамово олио, соев сос и 2-3 с.л. кетчуп.
Да ви е сладко!
На вашето внимание предлагаме още няколко рецепти с пилешко месо:
Пилешко филе със сметана и гъби
снимка: stock.adobe.com
Изпълних рецептата стъпка по стъпка и ми се получи. Страшно вкусно и крехко. Май вече ще си го правим сами.