Необходими продукти за пиле по мексикански
- 800 гр. пилешко месо (най-добре гърди или бутчета, нарязани на парчета)
- 2 глави лук
- 3 скилидки чесън
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 2 домата
- 2 ч.л. чили на прах (или на вкус)
- 1 ч.л. кимион
- 2 с.л. олио
- 100 мл пилешки бульон
- 1 лимон (сок)
- сол и черен пипер на вкус
- пресен кориандър за гарниране
Начин на приготвяне на пиле по мексикански
Започнете като нарежете пилешкото месо на малки кубчета, а лукът и чесънът на ситно. Чушките и доматите почистете от семките и също нарежете на кубчета.
След това в голяма купа смесете пилешкото месо с чилито на прах, кимиона, червения пипер, солта, черния пипер и сока от лимона. Така оставете месото да се маринова за минимум 1 час, за да може да поеме максимално подправките и ароматите.
Мариноването е тайната стъпка, която ще превърне дори и най-бикновеното ястие в нещо наистина впечатляващо.
Когато месото се е поемо от маринатата, загрейте олио в дълбок тиган. Добавете в него нарязания лук и чесън и ги запържете до златисто. След това към тях добавете вече маринованите пилешки парчета и ги запържете на средна температура, докато се запечатат от всички страни.
Към запържващото се пиле също добавете чушките и доматите. Разбъркайте добре и оставете всичко да се сготви, докато се запечата месото напълно, зеленчуците омекнат и ястието освободи своите аромати.
Накрая излейте пилешкия бульон в тенджерата и намалете огъня. Оставете така ястието да къкри за около 15-20 минути, докато сосът се сгъсти напълно и придаде на вашето пиле по мексикански желаната от вас консистенция. При овкусяването, ако мислите че има нужда, може да добавите още сол и черен пипер.
Виж още: Пикантно пиле по азиатски с брюкселско зеле
Кратки съвети
- за по-интензивен вкус, оставете пилето да се маринова за по-дълго време от периода на 1-2 часа;
- ако предпочитате по-мек и кремообразен сос, може да добавите лъжичка сметана в края на готвенето;
- ястието може да се сервира с печени царевични тортии или свежа салата.
Пиле по мексикански е ястие, което събира в себе си богатството на подправките и мекотата на пилешкото месо. То е идеално за всички, които обичат да експериментират в кухнята и да преоткриват нови вкусове.
Виж още: Пиле със зеленчуци по китайски
