Ястия с месоПилешко месо

Пиле по мексикански​: ароматно и пикантно ястие

Пилето по мексикански е едно от най-вкусните и ароматни ястия, вдъхновени от автентичната мексиканска кухня.

Съчетавайки свежи продукти, сочни парчета пилешко месо и ароматни подправки в едно, това ястие е перфектният избор за всеки, който обича пикантното и различното.

Необходими продукти за пиле по мексикански​

  • 800 гр. пилешко месо (най-добре гърди или бутчета, нарязани на парчета)
  • 2 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 2 домата
  • 2 ч.л. чили на прах (или на вкус)
  • 1 ч.л. кимион
  • 2 с.л. олио
  • 100 мл пилешки бульон
  • 1 лимон (сок)
  • сол и черен пипер на вкус
  • пресен кориандър за гарниране

Ароматно Пиле по ловджийски

Начин на приготвяне на пиле по мексикански

Започнете като нарежете пилешкото месо на малки кубчета, а лукът и чесънът на ситно. Чушките и доматите почистете от семките и също нарежете на кубчета.

След това в голяма купа смесете пилешкото месо с чилито на прах, кимиона, червения пипер, солта, черния пипер и сока от лимона. Така оставете месото да се маринова за минимум 1 час, за да може да поеме максимално подправките и ароматите.

Мариноването е тайната стъпка, която ще превърне дори и най-бикновеното ястие в нещо наистина впечатляващо.

Когато месото се е поемо от маринатата, загрейте олио в дълбок тиган. Добавете в него нарязания лук и чесън и ги запържете до златисто. След това към тях добавете вече маринованите пилешки парчета и ги запържете на средна температура, докато се запечатат от всички страни.

Към запържващото се пиле също добавете чушките и доматите. Разбъркайте добре и оставете всичко да се сготви, докато се запечата месото напълно, зеленчуците омекнат и ястието освободи своите аромати.

Накрая излейте пилешкия бульон в тенджерата и намалете огъня. Оставете така ястието да къкри за около 15-20 минути, докато сосът се сгъсти напълно и придаде на вашето пиле по мексикански желаната от вас консистенция. При овкусяването, ако мислите че има нужда, може да добавите още сол и черен пипер.

Виж още: Пикантно пиле по азиатски с брюкселско зеле

Кратки съвети

  • за по-интензивен вкус, оставете пилето да се маринова за по-дълго време от периода на 1-2 часа;
  • ако предпочитате по-мек и кремообразен сос, може да добавите лъжичка сметана в края на готвенето;
  • ястието може да се сервира с печени царевични тортии или свежа салата.

Пиле по мексикански е ястие, което събира в себе си богатството на подправките и мекотата на пилешкото месо. То е идеално за всички, които обичат да експериментират в кухнята и да преоткриват нови вкусове.

Виж още: Пиле със зеленчуци по китайски

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО