Пиле със зеле е едно от тези типични традиционни ястия, които съчетават вкус и аромат, присъщ на българската домашна кухня. Тази класическа рецепта може да се приготви в различни варианти, както с прясно зеле, така и с кисело зеле, в зависимост от сезона, в тенджера и после запечена на фурна.
Когато се замисля за вкусовете и ароматите, които ме връщат към детството ми, едно от първите неща, които изплуват в съзнанието ми, е точно този на пиле със зеле. Това ястие беше често приготвяно в нашето семейство, особено когато захладнее времето.
Помня как баба ми, с нейното безкрайно търпение и уморени ръце, нарязваше зелето на като за салта и го слагаше в тенджерата, а пилето запържваше предварително и по-късно добавяше. Въздухът се изпълваше с ухание на подправки, които бавно обхващаше цялата къща. После всичко се слагаше в тава и се запичаше на фурна, за да се получи приятен и лек загар. Ето и двата варианта за тези изпитани рецепти, които се приготвят най-често.
Пиле със зеле (прясно)
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле, нарязано на порции;
- 1 малка зелка, нарязана като за салата;
- 2 моркова (настъргани);
- 1 голяма глава лук;
- 1 настърган домат или 1/2 ч.ч. доматен сок;
- 2 с.л. олио;
- 2-3 щипки крива мерудия;
- 1 ч.л. червен пипер;
- 1 чаша пилешки бульон или вода;
- сол и черен пипер на вкус;
- магданоз за декорация.
Начин на приготвяне
Започнете, като загреете олиото в дълбока тенджера. Задушете лука и морковите до златисто, след което добавете порциите пиле, които са предварително запържени в малко олио до златист цвят.
След това добавете червения пипер и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно върху пилето. Бъркайте от време на време, докато зелето започне да омеква. Прибавете настърганите доматите или доматения сок, заедно с пилешкия бульон.
Подправете със сол и черен пипер на вкус и тук идва тънкия момент, задължително сложете крива мерудия. Тази подправка страшно много подобрява вкусът. След топва намалете котлона и оставете ястието да къкри на слаб огън за около 30 минути или докато зелето се сготви, а пилешкото стане почти готово.
Прехвърляте в тава и запичате в предварително загрят фурна за около 20 минути. Преди сервиране, може да гарнирате поръсете с нарязан.
Пиле с кисело зеле на фурна
- 1 пиле разрязано на порции;
- кисело зеле (половин зелка, но по-голяма);
- 1 ч.ч. вода или зелева чорба (сок).
- 1 глава лук;
- 1 с.л. червен пипер;
- дафинов лист;
- 1 ч.л. кимион (по желание);
- олио за запържване;
- щипка сол и черен пипер.
Начин на приготвяне
Запържете лука в мазнината до златисто и добавете пилешките порции за да ги запечатате от всички страни до златисто-кафяво. Киселото зеле се нарязва на кубчета и се прибавя заедно с 1-2 дафинови листа листа и кимиона, ако решите да го ползвате. Може и тук да сложите крива мерудия, аз лично я ползвам и при двата варианта на пиле със зеле.
Подправете със сол и черен пипер на вкус. Залейте с вода или зелева чорба, след което оставете ястието да къкри на слаб огън за около 1 час. Задължително и тук запичате на фурна, предварително загрята до 180 градуса за 20-30 минути.
Така приготвено пилето с кисело зеле е идеално за зимните месеци или началото на есента, когато търсите нещо топло и засищащо. Сервирайте го топло с домашен хляб за да си топите, както едно време.
Приготвено така по тази стара и доказана рецепта, това пиле със зеле, става най-крехко и сочно, да не говорим, че е и най-вкусно, когато се запече на фурна.
Да ви е сладко!
Виж още: