Пиле със зеле – 2 варианта за вкусно пиле на фурна

Пиле със зеле е едно от тези типични традиционни ястия, които съчетават вкус и аромат, присъщ на българската домашна кухня. Тази класическа рецепта може да се приготви в различни варианти, както с прясно зеле, така и с кисело зеле, в зависимост от сезона, в тенджера и после запечена на фурна.

Когато се замисля за вкусовете и ароматите, които ме връщат към детството ми, едно от първите неща, които изплуват в съзнанието ми, е точно този на пиле със зеле. Това ястие беше често приготвяно в нашето семейство, особено когато захладнее времето.

Помня как баба ми, с нейното безкрайно търпение и уморени ръце, нарязваше зелето на като за салта и го слагаше в тенджерата, а пилето запържваше предварително и по-късно добавяше. Въздухът се изпълваше с ухание на подправки, които бавно обхващаше цялата къща. После всичко се слагаше в тава и се запичаше на фурна, за да се получи приятен и лек загар. Ето и двата варианта за тези изпитани рецепти, които се приготвят най-често.

Пиле със зеле (прясно)

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле, нарязано на порции;
  • 1 малка зелка, нарязана като за салата;
  • 2 моркова (настъргани);
  • 1 голяма глава лук;
  • 1 настърган домат или 1/2 ч.ч. доматен сок;
  • 2 с.л. олио;
  • 2-3 щипки крива мерудия;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • 1 чаша пилешки бульон или вода;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • магданоз за декорация.

Начин на приготвяне

Започнете, като загреете олиото в дълбока тенджера. Задушете лука и морковите до златисто, след което добавете порциите пиле, които са предварително запържени в малко олио до златист цвят.

След това добавете червения пипер и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно върху пилето. Бъркайте от време на време, докато зелето започне да омеква. Прибавете настърганите доматите или доматения сок, заедно с пилешкия бульон.

Подправете със сол и черен пипер на вкус и тук идва тънкия момент, задължително сложете крива мерудия. Тази подправка страшно много подобрява вкусът. След топва намалете котлона и оставете ястието да къкри на слаб огън за около 30 минути или докато зелето се сготви, а пилешкото стане почти готово.

Прехвърляте в тава и запичате в предварително загрят фурна за около 20 минути. Преди сервиране, може да гарнирате  поръсете с нарязан.

Пиле с кисело зеле на фурна

пиле със зеле

  • 1 пиле разрязано на порции;
  • кисело зеле (половин зелка, но по-голяма);
  • 1 ч.ч. вода или зелева чорба (сок).
  • 1 глава лук;
  • 1 с.л. червен пипер;
  • дафинов лист;
  • 1 ч.л. кимион (по желание);
  • олио за запържване;
  • щипка сол и черен пипер.

Начин на приготвяне

Запържете лука в мазнината до златисто и добавете пилешките порции за да ги запечатате от всички страни до златисто-кафяво. Киселото зеле се нарязва на кубчета и се прибавя заедно с 1-2 дафинови листа листа и кимиона, ако решите да го ползвате. Може и тук да сложите крива мерудия, аз лично я ползвам и при двата варианта на пиле със зеле.

Подправете със сол и черен пипер на вкус. Залейте с вода или зелева чорба, след което оставете ястието да къкри на слаб огън за около 1 час. Задължително и тук запичате на фурна, предварително загрята до 180 градуса за 20-30 минути.

Така приготвено пилето с кисело зеле е идеално за зимните месеци или началото на есента, когато търсите нещо топло и засищащо. Сервирайте го топло с домашен хляб за да си топите, както едно време.

Приготвено така по тази стара и доказана рецепта, това пиле със зеле, става най-крехко и сочно, да не говорим, че е и най-вкусно, когато се запече на фурна.

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано