Пиле с кисело зеле и ориз

Ястието пиле с кисело зеле е несравнима комбинация между сочно пилешко месо и  киселия вкус на зелето. А ориза добавен към него заформя ястие, което е в състояние да изпълни къщата с аромата на тази гозба. Години назад, когато традиционно са се практикували по-семпли манджи, до съвременната гурме кухня, киселото зеле с пиле или със свинско си остава запазена марка на българската трапеза.

Как се прави пиле с кисело зеле

Тази рецепта за пилешко месо с кисело зеле и ориз на фурна е изпитана многократно и пресъздава точно, перфектната комбинация на сочното пилешко месо, и ароматното кисело зеле. Заедно с други подправки, сладостта на зелето и солеността на пилешкото месо, това ястие в завършен вид ви дава богати вкусовете и баланс. Приготвено с майсторство и любов това традиционно ястие ще се хареса както на вас, така и на вашите гости без съмнение. А сега и рецептата…

Необходими продукти

  • 1 кг. кисело зеле;
  • 700-800 гр. пилешко месо;
  • 1/2 ч.ч. ориз;
  • крива мерудия;
  • черен пипер;
  • червен пипер;
  • олио;
  • сол;
  • вода.

Начин на приготвяне на пиле с кисело зеле

  1. Почистваме и измиваме добре пилешкото месо и го подсушаваме. В предварително загрята мазнина, в тенджера, го запечатваме до червено от всички страни и го оставяме настрани.
  2. В същата мазнина запържваме киселото зеле за 6-7 мин. и доливаме зелев сок (може и вода ако е много кисело зелето), колкото да го покрие.
  3. Прибавяме и пилешкото месо,  разбъркваме, и готвим до готовност на пилето.
  4. Добавяме ориза, червения пипер, сол на вкус и кривата мерудия. разбъркваме и варим докато ориза започне да омеква.
  5. След това прехвърляме ястието в подходяща тавичка и го допичаме във фурната. Ако има нужда се добавя още зелев сок или вода, добавяме.

Сервираме готовото ястие на фурна топло с домашно приготвен хляб. Независимо дали се сервира по повод или на редовна семейна вечеря, киселото зеле с пиле на фурна е прави храненето истинско удоволствие.

Приятен апетит!

В заключение само ще споменем, че ястието пиле с кисело зеле си остава класика, както подобно на масовия аналог за свинско със зеле.

Може още да пробвате пиле на фурна с ориз по изпитана рецепта, с бучка масло. Ако не сте правили още кисело зеле в буркани, може да пробвате с тази малко по-различна рецепта.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

error: Ууупс