Пиле с ориз на фурна е традиционно ястие, което има различни вариации в кухните по света. Възможно е и да има различен произход в отделните култури. В България е изключително популярно и много често приготрвяно. В общи линии, когато човек се чуди какво да сготви, това е може би едно от първите 10 ястия, които най-вероятно ще му хрумнат.
Традиционно ястия е и за Латинска Америка, но там пиле с ориз на фурна се нарича Arroz con pollo (Ароз Кон Поло). Обикновено се състои от пиле, сготвено с ориз, лук и шафран, но може да включва и зърнени култури и зеленчуци.
Има и други кухни, които съчетават пилешко месо с ориз без пържене, изпечено на фурна, като това се дължи на традициите и попълярните съставки за съответните региони. Така че пилето с ориз може да се намери навсякъде по света.
Рецепта за Пиле с ориз на фурна
Тази класическа рецепта съчетава сочното пилешко месо с ароматния ориз, зрели зеленчуци и подправки, които обогатяват допълнително вкуса. Подготвянето на това ястие изисква внимание и време, но резултатът е ненадмината вкусова експлозия. В следващите редове ще се потопим във вълшебството на пилешкото месо с ориз на фурна и ще разберем какво го прави така специално.
Необходими продукти за ястието
- 500. гр пилешко;
- 1 глава лук;
- 1 морков;
- магданоз;
- 1 к.ч. ориз;
- 5-6 с.л. олио;
- сол;
- бял пипер;
- червен пипер;
- 1 бучка масло.
Начин на приготвяне на пиле с ориз на фурна
- Сварете пилето в подсолена вода, като не забравяте да отпенвате. Свареното пиле с булона оставете настрани.
- Сложете олиото в подходяш съд и запържете нарязания на ситно лук на среден огън за около 5мин. След това добавете нарязания морков и пържете още 5 мин.
- Добавете ориза, магданоза, солта и белия пипер и част от пилешкия булон. Варете ориза докато започне да омеква.
- В подходяша тавичка изсипете полуготовия ориз и наредете пилешките мръвки отгоре.
- Поръсете пилешкото месо с червен пипер и го намажете с масло. Ако има нужда сложете още от пилешкия булон за да се досготви ориза във фурната.
Печем ястието в предварително загрята фурна на 170 градуса. Сервирайте пилето с ориз топло поръсено със пресен магданоз.
Да ви е сладко!
В българската кухня, пилето с ориз е популярно ястие и се нарича „пиле с ориз на фурна“ или „пиле с ориз по селски“. В различни култури, пилето с ориз може да има специфични вкусове и подправки, които го правят уникален за съответната кухня.
Въпреки разнообразието на подобни ястия, общото между тях е комбинацията от пилешко месо и ориз, която предоставя вкусна и питателна храна, придавайки усещане за уют и домашен комфорт.
Виж още една рецепта за: Пиле по китайски в сладко-кисел сос
Получи ми се от първия път. Може да прозвучи смешно но досега бе бях правил. Морковите ми се видяха малко та затова сложих два. Наистина се получи крехко пиле а ориза беше сочен.
Рецептата е ок, обаче тънкия момент при пилешко на фурна с ориз е да не преварявате много месото, за да е по крехки след опичаме.
И аз слагам повече моркови, ориза става по сочен а пилето уникално вкусни. Това е една от любимите ми манджи.
Най-вкусното пиле с ориз което съм правила.