Пиле фрикасе по селски​

Пиле фрикасе по селски е типично нашенско ястие, а в този вариант се различава от класическото пиле фрикасе с това, че се добавя млечен сос, обогатен с яйца, кисело мляко и лимонов сок.

Необходими продукти

За приготвянето на пиле фрикасе по селски ще ви бъдат необходими следните съставки:

  • пилешко месо – 1 цяло пиле нарязано на порции
  • масло – 80 гр.
  • моркови – 2 броя, нарязани на кръгчета
  • лук – 1 глава, нарязана на ситно
  • чесън – 2-3 скилидки, нарязани на ситно
  • бяло вино – 150 мл
  • пилешки бульон – 500 мл.
  • кисело мляко – 300 гр.
  • жълтъци – 2 броя
  • лимонов сок (от половин лимон)
  • пресен магданоз за поръсване
  • сол и черен пипер на вкус

Как да направите пиле фрикасе по селски​

Измийте и подсушете пилешките парчета. Подправете ги със сол и черен пипер от всички страни. В голяма тенджера разтопете 50 гр. масло на средно висока температура. Добавете пилешките парчета и ги запържете до златисто кафяво от всички страни. След като са готови ги извадете и ги оставете настрана.

В същата тенджера добавете останалото масло. Запържете нарязания лук, моркови и чесън за около 5 минути, докато омекнат и започнат да се карамелизират. Налейте бялото вино в тенджерата, като разбърквате, за да отстраните всички залепнали частици от дъното и оставете виното да се изпари наполовина.

Добавете пилешкия бульон в тенджерата и изчакайте да кипне, след което намалете температурата и оставете да къкри за около 10 минути. Върнете запържените пилешки парчета в тенджерата. Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън за около 30 минути, или докато пилето е напълно сготвено и крехко.

В купа разбийте киселото мляко с жълтъците и лимоновия сок до получаване на приятен бял сос.

Извадете пилешките парчета от тенджерата и ги поставете в чинии за сервиране. Добавете млечната смес към бульона в тенджерата, като бъркате непрекъснато, за да не се образуват на бучки.

Варете на слаб огън за още 5 минути, без сместа да кипва, след което отнемете и залейте пилешкото месо със соса. Поръсете готовото пиле фрикасе по селски​ с нарязан пресен магданоз или копър и сервирайте топло.

Фрикасе е френски термин, който означава „сготвено на бавен огън“. У нас тази рецепта е адаптирана и обогатено с местни съставки, както в случая с кисело мляко и яйца. Надяваме се, че ще се насладите на този традиционен вкус и ще го включите в своето меню.

Виж още: 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано