Пиле фрикасе по селски е типично нашенско ястие, а в този вариант се различава от класическото пиле фрикасе с това, че се добавя млечен сос, обогатен с яйца, кисело мляко и лимонов сок.
Необходими продукти
За приготвянето на пиле фрикасе по селски ще ви бъдат необходими следните съставки:
- пилешко месо – 1 цяло пиле нарязано на порции
- масло – 80 гр.
- моркови – 2 броя, нарязани на кръгчета
- лук – 1 глава, нарязана на ситно
- чесън – 2-3 скилидки, нарязани на ситно
- бяло вино – 150 мл
- пилешки бульон – 500 мл.
- кисело мляко – 300 гр.
- жълтъци – 2 броя
- лимонов сок (от половин лимон)
- пресен магданоз за поръсване
- сол и черен пипер на вкус
Как да направите пиле фрикасе по селски
Измийте и подсушете пилешките парчета. Подправете ги със сол и черен пипер от всички страни. В голяма тенджера разтопете 50 гр. масло на средно висока температура. Добавете пилешките парчета и ги запържете до златисто кафяво от всички страни. След като са готови ги извадете и ги оставете настрана.
В същата тенджера добавете останалото масло. Запържете нарязания лук, моркови и чесън за около 5 минути, докато омекнат и започнат да се карамелизират. Налейте бялото вино в тенджерата, като разбърквате, за да отстраните всички залепнали частици от дъното и оставете виното да се изпари наполовина.
Добавете пилешкия бульон в тенджерата и изчакайте да кипне, след което намалете температурата и оставете да къкри за около 10 минути. Върнете запържените пилешки парчета в тенджерата. Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън за около 30 минути, или докато пилето е напълно сготвено и крехко.
В купа разбийте киселото мляко с жълтъците и лимоновия сок до получаване на приятен бял сос.
Извадете пилешките парчета от тенджерата и ги поставете в чинии за сервиране. Добавете млечната смес към бульона в тенджерата, като бъркате непрекъснато, за да не се образуват на бучки.
Варете на слаб огън за още 5 минути, без сместа да кипва, след което отнемете и залейте пилешкото месо със соса. Поръсете готовото пиле фрикасе по селски с нарязан пресен магданоз или копър и сервирайте топло.
Фрикасе е френски термин, който означава „сготвено на бавен огън“. У нас тази рецепта е адаптирана и обогатено с местни съставки, както в случая с кисело мляко и яйца. Надяваме се, че ще се насладите на този традиционен вкус и ще го включите в своето меню.
Виж още: