Необходими продукти за Писюр кюфте
За кюфтетата:
- 500 гр. кайма (телешка, свинска или смес)
- 1 кафена чашка ориз
- 1 яйце
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 1 чаена лъжичка чубрица
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
За соса:
- 2 супени лъжици олио
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 морков, настърган
- 400 гр. домати от консерва или 2 пресни домата, настъргани
- 1 супена лъжица брашно
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1 дафинов лист
- сол и черен пипер на вкус
- 500 мл гореща вода
- ситно нарязан пресен магданоз за поръсване
Начин за приготвяне на Писюр кюфте
В голяма купа комбинирайте каймата, измития и отцеден ориз, ситно нарязания лук, яйцето, чубрицата, солта и черния пипер. Омесете добре сместа, докато всички съставки се разпределят равномерно.
С мокри ръце оформете малки кюфтета с размер на орех. Подредете ги върху чиния и ги оставете настрана, докато приготвяте соса.
В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото на средна температура. Добавете нарязания лук и настъргания морков. Задушете ги за около 5 минути, докато омекнат и станат златисти.
Към задушените зеленчуци добавете настърганите домати или доматите от консерва. Разбъркайте добре и оставете сместа да къкри за около 5 минути, докато леко се сгъсти.
Поръсете брашното и червения пипер върху доматената смес. Разбъркайте енергично, за да се избегнат бучки. Добавете дафиновия лист, сол и черен пипер на вкус.
Налейте горещата вода в тигана, като разбърквате постоянно, за да се получи хомогенен сос. Оставете соса да заври. Внимателно поставете оформените кюфтета във врящия сос и се уверет, че са покрити от соса.
Намалете температурата до средно-ниска и оставете ястието да къкри за около 30-35 минути, докато оризът в кюфтетата се свари напълно и сосът се сгъсти. Премахнете дафиновия лист от ястието и ооръсете с ситно нарязан пресен магданоз преди сервиране.
Съвети за приготвяне
- Избор на кайма – За по-сочни кюфтета се препоръчва използването на смес от свинска и телешка кайма.
- Ориз – Използвайте бял ориз с къси зърна, който се сварява по-бързо и придава по-добра текстура на кюфтетата.
- Подправки – Освен чубрица, можете да добавите и други подправки като кимион или джоджен за допълнителен аромат.
- Сос – Ако предпочитате по-гъст сос, намалете количеството вода или увеличете количеството брашно.
Сервиране на писюр кюфте
Сервират се топли, обилно полети с ароматния доматен сос. Можете да ги поднесете с прясно изпечен хляб, който ще помогне да се усвои вкусният сос.
Гарнитури
- Класическа картофена салата с лук и магданоз
- Зелева салата с моркови и лимонов сок
- Лека млечна салата с кисело мляко и чесън
Полезни съвети
- Предварително накисване на ориза – Ако накиснете ориза за 15-20 минути преди да го добавите към каймата, това ще ускори времето за готвене и ще направи кюфтетата по-сочни.
- Овкусяване на каймата – Оставете каймата с подправките да престои в хладилник за около 30 минути, за да се смесят ароматите.
- Температурата – Варете кюфтетата на средна температура, за да не се разпаднат по време на готвене.
История и произход на ястието
Писюр кюфте има корени в арабската и османската кухня, като се смята, че произлиза от Близкия изток и се е разпространило на Балканите по време на османското владичество. Ястието се характеризира с малки кюфтенца, които се приготвят в ароматен сос от домати, лук и подправки. С времето рецептата се адаптира към местните вкусове в различни региони, като днес е популярна и в България, Турция и други балкански страни.
Лесно за приготвяне и изключително вкусно, това ястие е идеално както за семеен обяд, така и за вечеря с приятели. С богатия си доматен сос и ароматните подправки, писюр кюфтето е истинско кулинарно удоволствие, което ще се хареса на всеки.
Виж още: Кюфтета по чирпански