НачалоГрадинаПлумерия (Франджипани) - бяла...

Плумерия (Франджипани) – бяла красота!

Плумерия, известна още като франжипани, е едно от най-красивите и ароматни цветя на планетата. Това прелестно тропическо цвете е популярно в цял свят и е символ на екзотичния рай и топлите климатични условия. В тази статия ще научите повече за този вълнуващ цветен вид – неговите характеристики, история, грижи и значение в културата, а именно за бялата Плумерия или бяло Франджипани.

Известен с външния си вид в хавайските алеи, белото франджипани добавя тропически облик към градината и има приятен флорален аромат. Техните пухкави, меки, пет венчелистчета частично се припокриват едно с друго и леко се завъртат навън, придавайки на тези цветове изваян вид. Бялото франжипани има мек жълт център, който избледнява до чисто бяло близо до върховете на цветето.

Как да отглеждаме Плумерия (Франджипани)

Известно също като бял западноиндийски жасмин, това растение има дебели, сиво-зелени, сочни клони и дълги, кожести зелени листа. Дървото често се оформя във формата на чадър. Въпреки че могат да станат доста големи, белите франджипани растат бавно. Могат да се държат в саксии за по-лесно преместване и за по-компактен вид.

Грижа за бяло Франжипани

Веднъж засадено, бялото франжипани е доста лесно за отглеждане. Вирее в горещ, влажен, тропически климат и не изисква много внимание. От време на време поливане, торене и подрязване ще поддържат тези дървета да изглеждат прекрасно.

Подходящо изложение за Плумерия

Тези тропически цветя могат да се отглеждат на слънце и частична сянка, но виреят най-добре при изобилна слънчева светлина, най-малко шест часа на ден е идеално.

Почва за Франджипани

Бялото франжипани е толерантно към широк спектър от видове почви, стига да е добре дренирана. Почвата, която не се дренира добре, може да причини гниене на корените. Той вирее най-добре в глинеста, богата, добре дренирана почва, която е неутрална или леко кисела.

Поливане на Плумерия

Поливайте обилно, след което оставете почвата да изсъхне напълно преди поливане. Когато е в латентност, не поливайте франжипани на открито. Поливайте стайните франжипани на всеки две или три седмици по време на латентността им. Установените вече растения са устойчиви на суша.

Температура и влажност

Тези известни тропически дървета виреят само в горещ, тропически климат. Студът няма да позволи на тези дървета да разцъфнат, тъй като не могат да издържат на слана. Що се отнася до влажността, те се справят добре с високата влажност, която често присъства в тропическите райони.

Торене

Белият франжипани изисква тор с високо съдържание на фосфор. Избягвайте да давате на тези дървета твърде много азот, тъй като това ще произведе повече листа, отколкото цветя. Подхранвайте това дърво всеки месец по време на вегетационния период за най-добри резултати. Установените растения може да не изискват годишно торене.

Засаждане на Плумерия

Плитката коренова система прави бялото франжипани идеално саксийно растение. Това е чудесно за райони точно извън зоните на отглеждане на франжипани, тъй като саксията може да се пренесе на закрито, преди температурите да започнат да падат. Изберете голяма, широка саксия, за да поберете плитките корени на растението. Това ще помогне да се предотврати натежаване на дървото и преобръщане при ветровити условия. Уверете се, че саксията има достатъчно дренажни отвори.

Тъй като белите франжипани растат бавно, няма да е необходимо да се пресаждат често. Когато растението надрасне контейнера, внимателно разхлабете корените от саксията, като почукате външната страна на саксията. Внимателно плъзнете дървото навън, като внимавате да не ударите клоните в нещо и да причините повреда. Преместете дървото в неговия нов, по-голям контейнер и го напълнете с добре дренираща почва.

Презимуване

Когато франжипаните се култивират в техните зони на отглеждане, презимуването е лесно. Оставете растението да влезе в латентност и спрете поливането. За тези, които го отглеждат извън неговите зони, тези растения ще трябва да бъдат взети на закрито, преди да настъпят по-ниските температури. Оставете тези растения да влязат в латентност вътре, като поливате само на всеки две или три седмици.

Подрязване на Плумерия (Франджипани)

Плумерия (Франджипани)

Подрязването в края на зимата или началото на пролетта, преди да се появи нов растеж, може да помогне на това дърво да поддържа желаната форма. Когато подрязвате, е важно да запомните, че върховете на клоните произвеждат известните цветя на дървото. Отрязаните клони няма да цъфтят до следващата година, така че подрязвайте внимателно.

За да създадете по-високо дърво с централен ствол, отрежете всички по-ниски клони в близост до ствола. За по-къс, по-плътен храст, подрежете всички клони до около половината от дължината им.

Размножаване на бяло Франджипани

Бялото франджипани се размножава много лесно с резници. Това се прави най-добре през пролетта. Ето как да го направите:

 • Използвайки чисти, остри градински ножици, отрежете върха на стъблото с дължина между 12 и 18 инча. Нарежете под ъгъл от 45 градуса. В идеалния случай се опитайте да намерите резник с малко зряла, сива кора;
 • Обелете листата от резника, като оставите само горните;
 • Оставете резника да изсъхне в изправено положение за около седмица или повече. Това ще позволи на отрязания край да се запечата;
 • След това навлажнете отрязания връх на резника и го потопете в хормона за вкореняване. Отърсете излишната пудра;
 • Подгответе малка саксия с богата, добре дренирана почва. Смес от почва за саксии и почва за кактуси или пемза е добър вариант. Засадете резника на 3 до 4 инча дълбочина;
 • Поставете резника на слънчево и топло място;
 • Поливайте обилно и оставете излишната вода да се отцеди. Няма да е необходимо да поливате отново, докато почвата не се засуши на няколко сантиметра надолу. Твърде много вода ще изгние резника;
 • След като се развият здрави корени (внимателно дръпнете резника, за да проверите за устойчивост), засадете резника от бяло франджипани в градината на слънчево, богато и добре дренирано място. Това ще отнеме около 6 до 8 седмици.

Как да отгледаме бяло франжипани от семена

Отглеждането на тези дървета от семена е възможно, въпреки че семената почти никога няма да произведат растение, идентично на своя родител. Ако искате да опитате този метод, най-добре е да тествате жизнеспособността на семето, преди да се захванете с отглеждането му.

Просто поставете семето във вода и го оставете да се накисне за няколко часа. Семената, които потъват, най-вероятно са жизнеспособни, докато семената, които плават, най-вероятно са мъртви. След като тествате семената, изпълнете следните стъпки:

 • Поддържайте семената влажни. Важно е да не изсъхват;
 • Засадете семената във влажна, богата, добре дренирана почва с дебелия край надолу и крилото (или тънката, хартиена горна част на семето), сочеща нагоре, леко извън почвата;
 • Поставете пластмасово покритие върху семената, за да запазите топлината и влагата. Поливайте почвата, когато започне да изсъхва;
 • Поникването трябва да се случи след една до три седмици. Отстранете пластмасовия капак, когато това се случи;
 • Ако обвивката на семето остане прикрепена към новите листа, може да се наложи внимателно да я отстраните;
 • След като разсадът е висок няколко сантиметра, трансплантирайте го в по-голям контейнер и започнете да ги втвърдявате, като бавно ги привиквате към пряка слънчева светлина. Засадете ги в градината, след като се втвърдят.

Как да накараме бялото франжипани да цъфти

Плумерия (Франджипани)

Това тропическо растение е известно със своите восъчни, дълготрайни, сладко ароматни цветчета. Цветовете на Plumeria alba са дълги около три инча и са бели с жълти центрове. Те растат в красиви гроздове близо до върховете на клоните на растението. Появяват всяка година през летните месеци, след като растението е на около три години.

За да насърчите цъфтежа, осигурете на растението поне шест часа слънчева светлина на ден. Давайте му тор с високо съдържание на фосфор всеки месец по време на вегетационния период и поливайте, когато повърхността на почвата стане суха.

Често срещани проблеми с Плумерия Франджипани

Белият франджипани обикновено се готглежда лесно и не е предразположен към болести. Има обаче няколко често срещани проблема, които могат да възникнат, когато се грижите за това тропическо дърво.

Набръчкани, гъбести или меки клони: Това често се причинява от гъбички в корените или клоните и обикновено се причинява от хладно, влажно време или прекомерно поливане. За да избегнете проблема, не поливайте франжипаните през зимата. Ако проблемът възникне, спрете поливането и напръскайте растението с противогъбичен препарат, ако е възможно, отстранете засегнатите клони.

Пожълтяване на листата: ако листат започнат да пожълтяват, това е признак на кореново гниене, причинено също от преполиване. Ако франжипаните е в саксия, уверете се, че дренажните отвори не са запушени. Намалете поливането, докато почвата изсъхне напълно и поставете саксията на място, което позволява лесно излишната вода да се оттича. Ако е засадено в земята, намалете поливането. Ако почвата задържа твърде много влага, поправете почвата с пясък или друг бързо дрениращ материал.

Плумерията, или франжипани, е невероятно красиво цвете, което е символ на топлите тропически райони. Тя има богата история и символика в различни култури и е популярна както за градински cwete, така и като къщно растение. С правилните грижи, плумерията може да ви радва с изключителни цветoве и аромат през цялата година.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...