НачалоЗдравеПовишена пикочна киселина, симптоми,...

Повишена пикочна киселина, симптоми, диета и лечение

Ако е лабораторно установено че имате повишена пикочна киселина е крайно препоръчително да се информирате за това състояние и да вземете мерки съгласувани с вашия лекуващ лекар. Самолечението не е препоръчително, но знанието как мож да облекчите състоянието си е първата стъпка за да избегнете влошаването на състоянието си.

Пикочната киселина е отпадъчен продукт, произведен от тялото, когато се разграждат съединения, наречени пурини. По-голямата част от тази пикочна киселина се пренася от кръвта до бъбреците, които я отстраняват под формата на урина. Необичайно високите количества пикочна киселина, задържани от тялото, могат да доведат до състояние, наречено хиперурикемия.

Повишена пикочна киселина – симптоми

Някои от основните симптоми на повишена пикочна киселина са:

Болки и подуване на ставите

Болката и подуването на ставите е често срещан симптом на подагра и може да се появи, когато излишната пикочна киселина в кръвта се отложи в ставите под формата на кристали. Той причинява възпаление и често се появява в големия пръст на крака или ръката, което води до силна болка в ставата, която продължава няколко дни и се влошава при движение.

Малки, твърди бучки по ставите

Кристалите на пикочната киселина, отложени в ставите на пръстите, лактите, коленете и краката, могат да доведат до образуването на малки, твърди бучки, които са болезнени при допир.

В случай на подагра, най-често се засяга палецът на крака, но може да засегне и други стави като глезени, колене, китки и пръсти. Подаграта се диагностицира най-често при мъже, хора с фамилна анамнеза за артрит и хора, които консумират прекомерно количество алкохол.

Затруднено движение на засегнатата става

Повишена пикочна киселина

Поради наличието на бучки и подуване в ставите, може да е трудно да се движи ставата, засегната от кристалите на пикочната киселина.

Зачервяване на кожата

Възпалението, причинено от отлагането на кристали на пикочната киселина в ставите, също може да причини зачервяване на кожата и лющене на засегнатата област, както и болезнено усещане при докосване на мястото, където са били депозирани кристалите.

Силна болка в долната част на гърба

Силна болка в долната част на гърба може също да възникне, когато кристалите на пикочната киселина се натрупат в бъбреците, причинявайки бъбречни спазми и засягайки долната част на гърба или страничната част на тялото.

Обикновено тази болка се появява, когато кристалите са много големи и засядат в бъбреците или когато напуснат бъбрека и започнат да се спускат към уретера или пикочния мехур.

Тази болка често се описва като подобна на родилната болка и може също да причини затруднения при движение на тялото.

Интензивни бъбречни колики

Бъбречните колики могат да се появят при пикове на интензивна болка, които идват и си отиват, което може да продължи около 20 до 60 минути. Обикновено се появява, когато камъкът, образуван от излишната пикочна киселина, се улови или блокира някоя част от пикочните пътища, като бъбреците, уретера или пикочния мехур.

Гадене и повръщане

Бъбречните камъни, образувани от излишната пикочна киселина, могат да причинят гадене и повръщане, което е много често срещан симптом. Това се случва поради стимулация на спланхничния нерв, който е инервация, споделена от лигавицата на капсулата на бъбреците и стомаха.

Болка или парене при уриниране

Болката или паренето при уриниране може да е признак на инфекция на пикочните пътища, която може да бъде причинена от движението на камъка на пикочната киселина в уретрата, за да бъде елиминиран чрез урината или от блокиране на преминаването на урината.

Освен това може да има нужда от често уриниране, мътна или неприятна миризма на урина.

Наличие на кръв в урината

Когато камъните на пикочната киселина в бъбреците се движат, те могат да причинят увреждане на клетките, покриващи пикочните пътища, което може да доведе до появата на малки количества кръв в урината. Въпреки това, този симптом обикновено е свързан повече с камъка, преминаващ през уретрата, за да бъде елиминиран чрез урината, или инфекция на пикочните пътища.

Треска или втрисане

Треска или втрисане могат също да се появят като признак на бъбречна инфекция, причинена от наличието на камъни от пикочна киселина в бъбреците или инфекция на пикочните пътища. Винаги, когато се появят тези симптоми, трябва да потърсите спешна медицинска помощ.

Причини за повишена пикочна киселина

Факторите, които причиняват повишаване на пикочната киселина, включват следното:

Диуретици: Те са известни също като вещества стимулиращи отделянето на урината. Те често се използват и за лечение на високо кръвно налягане.

Прекомерен прием на алкохол: Бъбреците дават приоритет на отстраняването на отпадъците от алкохолния метаболизъм пред изхвърлянето на пикочната киселина. Това задържа пикочната киселина в тялото по-дълго време.

Диета, богата на пурини: диета, която включва високи нива на пурини, открити в храни като месо, боб, грах, гъби, морски дарове и т.н., може да доведе до високи нива на пикочна киселина в кръвта. Това е така, защото разграждането на тези храни от тялото води до производството на пикочна киселина.

Неефективност на бъбречната функция: В някои случаи бъбреците на човека може да не са в състояние да филтрират ефективно отпадъчните продукти. Това може да доведе до наслояване на пикочната киселина в тялото, вместо да бъде отстранена като урина. Следователно, бъбречно увреждане или заболяване може да доведе до хиперурикемия.

Хипотиреоидизъм: Това се отнася до състояние, при което щитовидната жлеза е по-малко ефективна. При това състояние притокът на плазма към бъбреците може да бъде намален и филтрирането на веществата от бъбреците може да бъде нарушено. Това може да доведе до повишена пикочна киселина.

Затлъстяване: Доказано е, че затлъстяването причинява хиперурикемия в много случаи.

Лекарства: Употребата на имуносупресори може да доведе до повишена пикочна киселина в организма.

Рак: Някои видове рак или химиотерапия могат да доведат до бързо освобождаване на определени клетки в кръвния поток и могат да бъдат друга причина за хиперурикемия.

Диета при повишена пикочна киселина

За да поддържате нивата на пикочната киселина в организма под контрол, е важно да намалите източниците на пикочна киселина във вашата диета. Храни с високо съдържание на пикочна киселина, които трябва да се избягват от хора с хиперурикемия, са:

 • овнешко
 • морски дарове (риба, миди, миди и др.)
 • овнешко;
 • телешко месо;
 • карфиол;
 • зелен грах;
 • боб;
 • гъби.

Други диетични съображения включват: Избягване на преработени храни с добавена рафинирана захар: Въпреки че високите нива на пикочна киселина са свързани главно с храни, богати на протеини, проучванията са установили, че храни с големи количества захар също могат да причинят хиперурикемия.

Ограничаване на консумацията на алкохол: Това е така, защото алкохолът може да доведе до дехидратация и повишаване на нивата на пикочната киселина. Това е така, защото бъбреците започват да филтрират компонентите, присъстващи в алкохола, вместо пикочната киселина.

Пиене на много вода: Това позволява на бъбреците да изхвърлят по-бързо пикочната киселина в урината и по този начин предотвратява натрупването и образуването на уратни кристали в тялото.

Увеличете приема на фибри, тъй като те също могат да помогнат на тялото да премахне пикочната киселина. Поради тази причина включването на здравословно количество фибри във вашата диета може да бъде от полза. Препоръчително е да добавите поне 5 до 10 грама разтворими фибри с храни като:

 • ядки;
 • зеленчуци;
 • плодове, които могат да бъдат замразени, пресни или сушени;
 • овесени култури.

Лечение на повишена пикочна киселина

Високите нива на пикочна киселина и свързаните с тях симптоми могат да бъдат управлявани по някои от следните начини (но не само):

Контрол на диетата: Важно е да контролирате количеството на пурините, присъстващи във вашата диета, за да предотвратите по-нататъшното повишаване на нивата на пикочна киселина в организма. Храни, богати на пурини, като месо, морски дарове, боб и т.н., също могат да причинят обостряне и влошаване на подагра. Следователно, чрез осигуряване на контролиран прием на пурини симптомите на хиперурикемия могат да бъдат контролирани.

Редуциране на теглото: Подаграта, причинена от висока пикочна киселина, причинява болка и подуване на ставите, което се влошава с увеличаване на телесното тегло. Следователно загубата на тегло може да помогне за намаляване на стреса върху тези стави, което води до намаляване на болката.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС): Те се предписват на пациенти с подагра, за да помогнат за намаляване на болката и възпалението на ставите.

Ако тофите, причиняващи подагра, станат твърде големи и започнат да причиняват увреждане на околните мускули и тъкани, те трябва да бъдат отстранени хирургично.

За лечение на камъни в бъбреците 5 милиметра или по-малки, може да бъдете посъветвани да пиете много вода, за да помогнете на тези камъни да излязат чрез урината.

За лечение на камъни в бъбреците с размери 5 милиметра или по-големи, лекарите могат да предписват спазмолитични лекарства за отпускане на гладката мускулатура. Това позволява на камъните да излязат от тялото по-лесно.

За лечение на големи камъни в бъбреците може да се използва литотрипсия (разрушаване на камъни със звукови вълни). При тази процедура камъните се раздробяват неинвазивно на по-малки парчета чрез високочестотни звукови вълни. След това тези по-малки камъни могат да бъдат отделени чрез уриниране. Камъните, по-големи от 10 милиметра, изискват операция за отстраняване.

Виж още: Изследване на пикочна киселина в домашни условия

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име